door Jan D. Swart
De buitenslapers in Rotterdam moeten tot de komende herfst wachten tot het Rijk haar Nationaal Actieplan Dakloosheid van handen en voeten (en dekens) heeft voorzien. December vorig jaar toen de temperatuur buitengewoon onprettig werd sloegen PvdA, Volt, Partij voor de Dieren, GroenLinks, BIJ1 en het CDA – dus nagenoeg de hele oppositie – alarm op de kamer van de Rotterdamse zorgwethouder Ronald Buijt, maar die blijkt op zijn beurt reuze afhankelijk te zijn van Den Haag. Hij verwacht dus ook niet eerder dan dat er in oktober een oplossing is.
Afhankelijk waarschijnlijk nog van de te verwachten enorme toestroom van asielzoekers en de mate waarin Rotterdam daaraan (verplicht) meedoet. Maar dat zegt hij er niet bij.
Het Rijksplan ligt op de plank. Volgens de oppositie in de Rotterdamse gemeenteraad is het een goed plan, maar nog niet gepolijst. Wel hard nodig om in te voeren, ‘’want anders wordt de bittere waarheid dat vandaag de dag veel mensen op straat slapen nog bitterder’’, vindt 50Plus-fractievoorzitter Ellen Verkoelen, die van het gros van de oppositiepartijen de minst stijf-linkse is, maar de tragiek van buitenslapen niet vindt passen bij het imago van Nederland en Rotterdam.
In december vorig jaar werden gebruikers van de nachtopvang in Rotterdam onverwacht weer twee nachten de straat op gestuurd toen de gemeente vond dat de koudweerregeling nu wel voorbij was. Dat was tegen het zere been van de Rotterdamse fractie van de ChristenUnie, die wat betreft buitenslapers en Centraal Stationslapers het liefst zou meeslapen. Vooral fractievoorzitter Tjalling Vonk, die van wethouder Simons de bijnaam kreeg van de gemeenteraadsdominee.
In Rotterdam ging het in december 2022 om 113 mensen. Maar een gemeentelijke winteropvang die binnen een week twee keer opnieuw open en dicht gaat is een onwenselijk jojobeleid, vonden zorgverleners en belangenbehartigers zoals de Pauluskerk, die opvang biedt aan mensen die nergens terecht kunnen. Daarna waren de poppen aan het dansen en kwam er een brief. Nu vijf maanden later een tussenantwoord.
Tot oktober blijft het gissen wat betreft de oplossing, zonder daarna overigens garantie op verbetering. En dus zijn zorgverleners nu nieuwsgierig wie van de oppositiepartijen ook in de zomer druk op de ketel zet in plaats van straks als het koud wordt en het protest publicitair beter scoort.