Wethouder Achbar moet nog wachten op de hoofddoek voor de boa's

8 April 2024, 11:25 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Rotterdam is heel voorzichtig met het toestaan van het dragen van religieuze uitingen (met name hoofddoeken) door boa’s. De vorige gemeenteraad mag dan weliswaar in november 2021 al ja hebben gezegd tegen de invoering hiervan, duidelijk is inmiddels dat het huidige Rotterdamse stadsbestuur het proces het liefst door Den Haag laat beslissen. Dat blijkt uit de recente brief van VVD-wethouder Karremans aan de raad met de volgende tekst: ‘’Vanuit goed werkgeverschap en ter voorkoming van fluctuerend beleid wacht ik de uitkomst van de gesprekken tussen de minister en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de door de minister aangekondigde algemene maatregel van bestuur af.’’

Met andere woorden: tot die tijd beweegt Rotterdam niet. Tactisch gezien te begrijpen, want er is inmiddels een ander (rechts) stadsbestuur in Rotterdam waarin de belangrijksye tegenstemmers van destijds nu de grootste partijen zijn: Leefbaar en de VVD.* Maar om de indiener van de 2021-motie (de moslimpartij Denk, in de persoon van ex-raadslid Achbar die nu wethouder is) niet helemaal tegen de haren in te strijken, geeft Karremans de fractie van Denk ** toch nog enige moed met de zin: hopelijk kan ik de motie afdoen, maar niet eerder dan dat hierover meer helderheid is.

Reden voor de aanvraag van Denk (PvdA en Nida) om destijds de gemeenteraad te vragen om de hoofddoek bij de politie in te voeren, was het feit dat dit toen al – in 2021 – in landen als de Verenigde Staten, Engeland, Schotland, Canada en Zweden gangbaar was.

‘’Het onbegrijpelijk is dat inspecteurs, baliemedewerkers, schoonmakers, juristen en bestuursadviseurs van de gemeente Rotterdam wel een hoofddoek mogen dragen, maar handhavers en toezichthouders van de openbare ruimte niet. De multiculturele Rotterdamse samenleving zich moet kunnen herkennen in haar handhavers en toezichthouders’’, schreef de huidige wethouder Achbar. 

* Ook Partij van de Dieren, CDA, 50Plus en PVV waren destijds tegen.

** Denk was de indiener van de omstreden motie, die op voorhand al werd gesteund door de Partij van de Arbeid en de inmiddels uit de politiek verdwenen moslimpartij Nida.