Wethouder Achbar: Ongedocumenteerden op straat is inhumaan

16 October 2024, 15:31 uur
Politiek
mainImage

Voor de huidige 45 ongedocumenteerde vreemdelingen in Rotterdam, voor wie met ingang van 1 januari 2025 geen geld meer beschikbaar is voor opvang binnen het LVV, is er inmiddels voor 15 een terugreis naar hun land gepland en geregeld. Zij zullen naar verwachting nog dit jaar vertrekken. Voor 5 staat hun rentree naar land van herkomst actueel op de rol.

Voor de overige vreemdelingen is hun situatie complexer dan wel vastgelopen. Zij zullen – verwacht het stadsbestuur van Rotterdam - hun weg zoeken in hun Rotterdamse netwerk, in een andere stad of mogelijk op straat belanden. Als dit in het laatste geval tot overlast leidt en er vervolgens een overtreding plaatsvindt worden ongedocumenteerde vreemdelingen naar een Vrijheidsbeperkende Locatie (VBL) gebracht in afwachting van terugkeer.

Binnen die overgebleven 25 LVV-deelnemers zitten er 10 voor wie er op dit moment geen duurzame oplossing te vinden is, mede omdat zij met ernstige somatische klachten en veelal verslavingsproblematiek te kampen hebben. ‘’Het beëindigen van het onderdak van deze mensen zal tot zeer inhumane situaties leiden met een grote kans tot overlijden. Wij zullen dan ook maatwerk leveren om te zorgen dat de deelnemers niet in benarde situaties terechtkomen. Tegelijkertijd dringen we er bij het Rijk ook op aan om tot een structurele en menswaardige oplossing te komen voor deze groep mensen waarbij de juiste (medische) zorg kan worden geboden’’, laat wethouder Achbar (van Denk) weten.

Ongedocumenteerde vreemdelingen hebben wel recht op medisch noodzakelijke zorg.

Het Rijk betaalde tot nu toe tweederde van het geld dat voor de opvang van deze mensen noodzakelijk was, terwijl de rest door het gemeentefonds werd gefinancierd. Rotterdam ziet van die laatste verplichting af omdat ook het Rijk de kraan terugdraait.