Wethouder Bokhove 'energie-monddood'

3 July 2018, 12:23 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De nieuw benoemde wethouder Judith Bokhove van GroenLinks krijgt van de griffie van de gemeente Rotterdam juridisch advies over de wijze waarop zij zich in haar mening moet inperken als het gaat over energie.

Die raadgeving vindt zij ook zelf noodzakelijk, omdat haar echtgenoot eigenaar is van een bedrijf dat energie levert aan bedrijven en particulieren en zijzelf als moeder juridisch beheerder is van de aandelenportefeuille van haar jonge kinderen.

Judith Bokhove heeft geen functie in Rexwinkel B.V. van haar man. Ook niet in zijn destijds gestarte Greenchoise, waarvan de aandelen voor het overgrote deel nu in handen zijn Energie Concurrent en Eneco. Ook de echtgenoot van de nieuwe wethouder heeft inmiddels zijn beslissingsbevoegdheden aan nieuwe directieleden overgedragen, maar is er wel juridisch aan gelinkt.

Met het advies van griffiejuristen wil Bokhove voorkomen dat zij opnieuw terecht zou kunnen komen in ‘de schijn van belangenverstrengeling.’ In de begintijd van haar raadslidmaatschap was daar korte tijd sprake van toen zij bij tijdelijke afwezigheid van haar man handtekeningen had moeten zetten onder bedrijfscontracten. Tijdens het toen geëiste onderzoek, dat in haar voordeel eindigde, mocht zij enkele maanden haar functie als raadslidmaatschap niet beoefenen.

''Dat vond ik toen zó zonde, dat ik tot elke prijs een herhaling wil voorkomen, want dit werk is te leuk en te belangrijk'', aldus Bokhove, die verwacht dat het advies nog deze week zal volgen, zodat ze dat met de Commissie Geloofsbrieven kan overleggen.