Dagblad010 | Wethouder Bokhove gaat door met Maastunnel-files
mainImage

Wethouder Bokhove gaat door met Maastunnel-files

Bokhove en Karremans, zie uitleg tekst
10 april 2021, 06:22 uur
Politiek, IJsselmondeNieuws, NieuwsopBeeld

door Jan D. Swart

Binnenkort wordt er weer een rijstrook van de Maastunnel – van Zuid naar Noord – afgesloten omdat fietswethouder Judith Bokhove vanwege corona (en de rust in het verkeer in 2020) geen echt beeld heeft gekregen van de luchtkwaliteit ter plekke. Er komt dit jaar nog een tweede proef. Wel met het gevolg dat de luchtkwaliteit op de Pleinweg - de lange en ook al naar één autobaan gereduceerde aanvoerlaan - in behoorlijke mate omhoog zal schieten, omdat daar files ontstaan.

Het wordt langzamerhand duidelijk dat de ongetwijfeld goed bedoelde maar storende pilots van de GroenLinks-wethouder niet alleen de automobilisten en bewoners irriteren, maar ook Leefbaar Rotterdam en inmiddels coalitiepartner VVD. Leefbaar noemt het ‘’autootje pesten’’, en zegt niet te snappen dat de Rotterdammers dit gewoon pikken, terwijl de liberalen vooralsnog voorzichtig en liefdevol een paar kritische vragen aan de wethouder stellen.

Zoals: Wat is de exacte meetwijze waarmee de vooruitgang in de luchtkwaliteit is gemeten? Welke stappen gaat de wethouder ondernemen om de filevorming rondom Pleinweg, Brielselaan, Dorpsweg en de Doklaan nu en in de toekomst veel mogelijk te voorkomen? En hoeveel bewoners zijn via de Gemeentepeiler geïnterviewd over hun bevindingen omtrent het Maastunnel experiment?

Maar - zegt men in liberale kringen - er komt een dag dat VVD-raadslid Dieke van Groningen wethouder Bokhove zal voorstellen om bij haar auto in de auto te stappen teneinde het verdriet van de automobilisten in de file een keer zelf aan den lijve te aanschouwen en ondervinden. Nu nog niet. Even geduld. VVD-ers met gevoel voor humor zeggen: ‘’daar is het binnen het coalitiespel nog net even een paar maanden te vroeg voor.’’

Fotoverklaring. Rechts het historische moment waarop de jeugdige fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam - Vincent Karremans - in de tuin van het stadhuis (eind april 2018) zijn altijd goedlachse maar geslepen GroenLinks-collega Judith Bokhove succesvol verleidt tot samenwerking, niet wetend wat dit voor de automoblist tot gevolg zou hebben. Ook bij de echtgenoten van oud-wethouder Barbara Kathmann (PvdA) en raadslid Pascal Lansink (VVD) komt dagelijks de stoom uit hun oren bij het verplicht ondergaan van ''de GroenLinks-hobbies.''