Start-up OBBOTEC heeft in de Rotterdamse Botlek een innovatieve demonstratieinstallatie voor plasticrecyling gebouwd. Daarmee worden gebruikte plastics met behulp van een oplosmiddel verwerkt tot nieuwe zuivere grondstof. Volgens wethouder Bonte is 99% van de plastic grondstof dat hierbij overblijft zó zuiver dat het weer ingezet kan worden voor verpakkingen. Hij spreekt van een doorbraak in recycling van plastic.
De nieuwe installatie, die mede mogelijk is gemaakt met financiële steun van het Rotterdams Energie Transitie Budget en subsidie van EU REACT, is gisteren officieel in gebruik genomen.
Tot nu toe waren plasticfolies slecht recyclebaar en konden deze materialen alleen laagwaardig worden verwerkt tot bijvoorbeeld bermpaaltjes, of worden verbrand met terugwinning van energie. Dankzij de nieuwe technologie van OBBOTEC kunnen ook andere plastics, die bijvoorbeeld in shampooflessen worden toegepast, hoogwaardig worden gerecycled. Het rendement van dit recycleproces is bijna 100% omdat alleen de verontreinigingen en andere plastics eruit gehaald worden.
Het komende half jaar testen diverse bedrijven en multinationals met verschillende plastics zowel de werking van de installatie als hoe de nieuwe innovatie op grote schaal toegepast kan worden. Doel is dat deze testfase begin 2023 leidt tot een investering in een eerste commerciële installatie waar 5.000 tot 10.000 ton afvalplastics per jaar verwerkt kan worden. Naar verwachting gaat het daarbij om een besparing van circa 15.000 tot 30.000 ton CO2-uitstoot.