Wethouder Bonte in 2008 wel vriend van de Houten kampeerstad

9 December 2020, 17:41 uur
Politiek
mainImage
Links: Wethouder Arno Bonte (als raadslid in 2008 nog pro bewoners)

door Jan D. Swart

De Rotterdamse fractie van GroenLinks kijkt niet op een razendsnelle koerswijziging meer of minder. Dat blijkt deze week uit twee archiefstukken.

De eerste circuleert op twitter, waar tegenstanders van de bouw van een nieuw Feyenoord stadion in herinnering roepen hoe er werd gestemd over de geste van de gemeente Rotterdam om 40 miljoen aandelen te nemen in een nieuw stadion.

De volledige fractie van GroenLinks – inclusief raadslid Arno Bonte - was het er in mei 2017 volledig mee oneens.

Warme GroenLinks-steun kregen - tien jaar eerder - in 2008 óók de bewoners van het recreatiepark in Hoek van Holland toen ze voor de eerste keer nattigheid voelden omtrent de eigendomsrechten van het Oude- en Nieuwe Kamp aan zee. Het toenmalige GroenLinks raadslid Arno Bonte – nu de Rotterdamse transitiewethouder die héél veel geld nodig heeft om zijn idealen te verwezenlijken – ondertekende zelfs een hulpverleningsmotie ten gunste van de bewoners, die nota bene door de Partij van de Arbeid was ingediend.

Nu kroelen beide politieke partijen met coalitievriend VVD, die de grond waarop de 1100 huisjes in de houten kampeerstad staan in erfpacht aan investeerders willen verkopen.

De motie van 17 juli 2008 was ingebracht door raadslid Van Muijen van de PvdA en medeondertekend door Bonte (GL), Mosch (Leefbaar) en De Kleijn (SP). Die motie kwam er op neer, 1) dat de gemeente Rotterdam al meerdere pogingen had ondernomen om te komen tot een onderhandse gunning aan de bewoners, 2) dat er geen sprake is geweest van actieve ondersteuning van de gemeente aan de bewoners om het recreatieoord in eigen beheer te krijgen, en 3) dat ze nu toch echt een laatste kans verdienden.

Op het archiefstuk dat oud-voorzitter Bouwman van het recreatiepark bewaarde staat een stempel, dat de motie destijds is aangenomen. ‘’Een amateurtekenaar heeft toen nog een spotprent gemaakt met Arno Bonte in een groene legertent voor de ingang van het terrein. Hij stond er op wacht met een stengun in zijn hand’’, aldus oud-raadslid Dries Mosch, die nu opnieuw aan de kant van de bewoners staat en probeert te voorkomen dat de huisjes van de Oude- en Nieuw Kamp-families op grond komen van ‘’snelle vastgoedjongens, die ruiken dat dit stadsbestuur geld nodig heeft om de hobby’s van de GroenLinks-wethouders te bekostigen en het stadhuis plat lopen.’’

Jacko Roest

De beroemde motie van mei 2008 bevatte wel een deadline. Als de gunning aan de bewoners opnieuw geen resultaat zou opleveren, zou de verdere privatisering door de gemeente worden gestaakt. ‘’Dat is toen ook gebeurd’’, vertelt oud-voorzitter Bouwman.

‘’Maar dat kwam'', voegt hij eraan toe, ''omdat er toen bij de Stichting Rotterdam aan Zee een man aan het bewind was, die het allemaal wel wilde realiseren, maar dan moest iedereen die een baan had op het terrein de laan uit. Hij wilde die baantjes allemaal aan familieleden geven. Toen zijn we er voor gaan liggen.’’

De groep Bouwman is – om te voorkomen dat het park nu in handen valt van vreemden – buiten de gemeente Rotterdam om in gesprek met Jacko Roest, die als projectontwikkelaar geldt als de ongekroonde koning van het Hoekse strand. ‘’Hij heeft ook plannen met het gebied en die klinken socialer’’, vindt Bert Bouwman.