Wethouder Buijt opent Klooster Het Oude Noorden

27 September 2023, 05:32 uur
Politiek
mainImage
Klooster in de Ruivenstraat

Wethouder en geboren Rotterdammer Ronald Buijt opent donderdag 5 oktober De Bijkeuken van het beroemde klooster in de Ruivenstraat, dat actueel dienst doet als Huis van de Wijk. Het Klooster Oude Noorden is van november 2022 tot en met augustus 2023 grotendeels dicht geweest vanwege een grondige verbouwing. Er is een grote ontmoetingsruimte gerealiseerd met bar en een keuken, de zogenaamde bijkeuken. Ook is er een glazen dak aangebracht, een tegelvloer uit een Limburgs klooster gelegd en een sfeervolle eetzaal ingericht.

Drie keer per week kunnen bewoners van dit deel van Rotterdam Noord in De Bijkeuken samen koken én eten voor een kleine prijs: een diner op maandag en woensdag en een lunch op dinsdag. De maaltijden worden gekookt door vrijwilligers uit de wijk en door leerlingen van VSO De Hoge Brug.

De Ruivenstraat en de Hammerstraat zijn nog een van de in tact gebleven straten van ver voor de oorlog. Aan het einde van de Ruivenstraat - op de Soetendaalseweg - woonde ooit de legendarische voetballer Faas Wilkes (1923-2006), tot 1949 spelend bij Xerxes. Daarna werd bij prof bij Inter Milaan.

De Bijkeuken en verbouwing van het Klooster Oude Noorden zijn mogelijk gemaakt met financiële hulp van de gemeente Rotterdam en een groot aantal particuliere fondsen.