Wethouder Grauss trekt jongeren uit schulden

12 March 2019, 14:54 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Rotterdam lanceert een actieplan om jongeren in de stad uit de schuldsanering te houden. Het  plan, Reset Rotterdam genaamd, zet in op vroege signalering van financiële problemen bij jongeren. Ook komt er een Stadsmarinier Schulden. ‘’Met dit nieuwe uitvoeringsplan drukt de gemeente op de Reset-knop. Om een nieuwe start te maken met de aanpak van schulden en zodat Rotterdammers met schulden duurzaam uit de schulden worden geholpen’’, aldus de gemeente.

In Rotterdam lopen zo’n 60.000 huishouden een risico op problematische schulden. De afgelopen jaren is volgens Rotterdam echter gebleken dat deze groep Rotterdammers niet goed weten waar en hoe ze hulp kunnen vragen of de aangeboden hulp blijkt niet te passen.

Met het plan wil wethouder Michiel Grauss inzetten drie ambities:

Het onbespreekbare bespreekbaar maken
Op geldproblemen heerst volgens de gemeente een taboe. Grauss: “Mensen durven niet over geldzorgen te praten en daardoor trekken ze te laat aan de bel. Door allerlei boetes en rente is hun schuld dan opgelopen tot een veelvoud van het oorspronkelijke bedrag. Met een meerjarige campagne, het geven van voorlichting op scholen en door slim samen te werken met schuldeisers zoals woningcorporaties, verzekeraars en energieleveranciers maken we het onbespreekbare bespreekbaar en benaderen we Rotterdammers tijdig.”

Samenwerken aan een maatschappelijk probleem
Het stadsbestuur wil eind 2021 15.000 Rotterdammers met schulden een ondersteuningsplan hebben geboden. Grauss: “We weten dat we deze ambities alleen kunnen waarmaken samen met alle betrokken partijen in de stad. Reset Rotterdam is dus ook meteen een uitnodiging aan bijvoorbeeld bewindvoerders, welzijnsorganisaties en het Rijk, om mee te werken aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem.”

Perspectiefpact
De gemeente wil alle jongeren tussen 18-27 die aankloppen voor hulp, een aanbod doen om van hun schulden af te komen, al dan niet met behulp van een speciaal perspectieffonds. Door zichzelf te bevrijden van hun schulden kunnen Rotterdamse jongeren zich ontwikkelen en iets terug doen voor de stad. De gemeente biedt een maatwerkaanpak, aangevuld met de mogelijkheid om vanuit het perspectieffonds de schulden in één keer af te lossen. Hiervoor gaat de gemeente samenwerken met Rotterdamse bedrijven, fondsen en investeerders.