De basisscholen in Rotterdam die overigens geen officiële cijfers hebben over seksueel grensoverschrijdend gedrag zullen niettemin meer en beter aandacht gaan besteden aan de aanpak van daders van online shaming. Dat belooft onderwijswethouder Kasmi aan Denk-raadslid mr. Mohamed-Hoesein, die zich een ongeluk geschrokken is over de publicatie van het onderzoek van het KRO-NCRV-programma Pointer en DUO Onderwijsonderzoek en Advies. Daarin wordt namelijk aangetoond dat een kwart van de bassischolen in Nederland met zorgwekkende cijfers te maken heeft.
Belangrijkste maatregel die binnenkort zal volgen is dat de mobiele telefoons de school niet meer in mogen. Gebeurt dit toch dan worden die ingenomen.
‘’Ook zijn er scholen die het pest- en agressieprotocol hanteren wanneer er een incident is met online shaming’’, laat onderwijswethouder Kasmi weten. ‘’Die scholen geven hun leerlingen duidelijk aan wat kan en niet kan en voeren het gesprek over ‘hoe je met elkaar omgaat’. In sommige gevallen wordt een leerling die zich aan online shaming schuldig maakt dan ook geschorst. Daar gaan dan wel altijd gesprekken met de leerling en ouders aan vooraf.’’
Volgens wethouder Kasmi hebben scholen ook vaak korte lijntjes met de wijkagent en komt er een onafhankelijk meldpunt waar leerlingen en ouders terecht kunnen. Bij ernstige incidenten komt er een meldplicht voor scholen. Ook belooft Kasmi dat de Inspectie eerder en harder gaat ingrijpen.
De vragen van Denk-raadslid Mohamed-Hoesein – ingegeven door de wetenschap dat op een kwart van de bassischolen online naaktfoto's verspreid worden onder leerlingen – lopen parallel aan de uitslag van de enquête die verspreid werd onder 595 onderwijsmedewerkers (410 leerkrachten en 185 zorgcoördinatoren) waar leerlingen terecht kunnen in het geval van online shaming.