Wethouder: laat gedupeerden toeslagaffaire svp rustig slapen

9 February 2022, 18:17 uur
Politiek
mainImage
Yildirim en Roest

Als op 12 februari de tijdelijke stop op invordering van schulden afloopt in het kader van de toeslagenaffaire ligt er van de kant van het kabinet weliswaar een verzoek aan schuldeisers en deurwaarders om niet meteen weer aan de bel te trekken bij de gedupeerden, maar het is wel de vraag of ze zich eraan houden. Die vrees zit ook bij de Rotterdamse fracties van GroenLinks, PvdA en bij de twee SP-dissidenten. Ze willen dan ook dat wethouder Moti hen morgen in de raadzaal geruststelt.

De looptijd van het schuldenmoratorium was een jaar, in de verwachting dat dat ruim genoeg was om te zorgen dat alle gedupeerden die het betrof vóór afloop geholpen zouden worden. Inmiddels zijn alle schulden bij de overheid van deze groep kwijtgescholden, en is er ook een regeling waarbij private schulden worden overgenomen.

‘’Mensen moeten zich hier echter zelf voor aanmelden. En voor de groep waarbij het schuldenmoratorium komende week afloopt, heeft slechts de helft dat tot nu toe gedaan’’, laat raadslid Roest (GroenLinks) weten namens de andere twee partijen.

‘’Bovendien zijn nog lang niet alle zaken van de mensen die zich hebben gemeld, ook daadwerkelijk afgehandeld. En daarmee breekt er opnieuw een onzekere en stressvolle periode aan voor veel gedupeerden van het toeslagenschandaal. En dus ook voor veel Rotterdammers, want ongeveer 1 of de 5 gedupeerden van het toeslagenschandaal woont in onze stad.’’

De belangrijkste vragen die voor de raadsleden Roest (GL) en Yildirim (PvdA) spelen zijn: Wil Rotterdam aan incassobedrijven en grote schuldeisers zoals zorgverzekeringen, nutsbedrijven en telefoonbedrijven gaan vragen om nog langer te wachten met incasseren? En gaan wij ouders en schuldhulpverleningsinstanties actief wijzen op het noodnummer voor als er toch geïncasseerd wordt?