Wethouder moet zuinig zijn op de wijkmanagers

16 October 2021, 23:19 uur
Politiek
mainImage
PvdA
Wethouder Vermeij

Wethouder Roos Vermeij, die een compleet nieuw systeem rond wijkraden en gebiedscommissies heeft opgetuigd dat na de verkiezingen in maart 2022 moet gaan functioneren, heeft van de gemeenteraad de opdracht meegekregen bij de invulling van namen en karakters geen stoelendans van wijkmanagers te laten ontstaan. GroenLinks en Leefbaar zijn daar bevreesd voor omdat de wijkmanagers meer mandaat krijgen in het veranderde systeem. Zaak is hen te behouden voor de wijken waarin ze nu al actief zijn.

Dat vonden ook de moslimpartijen Denk en Nida, alsmede SP, PvdD en 50Plus, zodat er een meerderheid met een wat vreemde samenstelling was voor de waarschuwing. Met de afvallige Groenen binnen de coalitiegroep kreeg de PvdA-wethouder dus bij het kneden van het vernieuwende wijken- en gebiedssysteem min of meer de opdracht mee niet te vernieuwen in mensen.

‘’Wijkmanagers zijn het meest effectief als zij een netwerk hebben in de wijk en vertrouwen van wijkbewoners. Bij het opstarten is de wijk dus gebaat bij een wijkmanager die al is ingewerkt en over een specifieke set aan vaardigheden beschikt’’, vonden de raadsleden Smet (GroenLinks) en Duijm Wickerhoff (Leefbaar), die daarmee voor de plannenmakers een niet gewenste meerderheid afdwongen.