Dagblad010 | Wethouder Moti: ''alles op alles voor zzp'ers''

Wethouder Moti: ''alles op alles voor zzp'ers''

mainImage

De Rotterdamse wethouder Richard Moti wil 'alles op alles' zetten om er voor te zorgen dat zzp’ers die financieel in de knel komen door het coronavirus kunnen blijven voorzien in de eerste levensbehoeften. Sinds maandag kunnen zzp'ers in de grote steden al een beroep doen op de door het kabinet geintroduceerde maatregel.

Zzp'ers die financieel in de knel komen door de coronacrisis kunnen in de grote steden sinds maandag een bijzondere bijstandsuitkering krijgen voor de periode van drie maanden. Normaliter wordt er eerst een vermogenstoets gedaan en wordt het inkomen van de partner getoetst, maar die eisen zijn weggevallen om de procedures te versnellen. Dat zorgt voor een stormloop. Meerdere wethouders roepen zzp'ers waarvan de bestaanszekerheid niet in gevaar is, op om geen aanvraag te doen.

De sociale dienst van de Drechtsteden (die de bijstand uitvoert voor Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam) kreeg maandag ongeveer 700 aanvragen binnen, waarvan 40 in de eerste vijf minuten. "Dat is heel fors", aldus wethouder Peter Heijkoop (werk en inkomen). "Dat is ook het effect van dat veel mensen al aan het wachten waren tot zij een aanvraag konden doen onder de versoepelde regels." Heijkoop verwacht dat er komende dagen meer aanvragen volgen, maar dat het aantal dan niet meer zo snel oploopt als maandag.

Heijkoop ziet dat ook veel "rijke zzp'ers met een auto die jij en ik niet kunnen betalen" een aanvraag doen, nu het inkomen van de partner en het vermogen niet meer vooraf worden getoetst. "Op hen wil ik een moreel appel doen om geen gebruik te maken van de regeling omdat zij 'm eigenlijk niet nodig hebben. Deze regeling is hard nodig voor mensen in acute broodnood." Dinsdag staan de eerste bedragen op de rekeningen van aanvragers, aldus Heijkoop.