Wethouder Roos Vermeij rolt 'mijn.rotterdam' verder uit

9 October 2021, 11:02 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Wethouder Roos Vermeij

Mijn Rotterdam wordt het digitale platform voor bewonersinitiatieven. Het afgelopen jaar is er succesvol mee geëxperimenteerd in de kleine kernen.

Bewoners van Pernis, Hoek van Holland en Rozenburg deelden via Mijn Rotterdam hun ideeën voor hun gebied op deze website. Vervolgens konden initiatiefnemers campagne voeren voor hun idee en mochten bewoners hun stem uitbrengen op de ideeën die volgens hen het best waren voor hun wijk. De plannen met de meeste stemmen kregen een deel van de €50.000 die per gebied beschikbaar was gesteld.

Afgelopen zomer heeft wethouder Roos Vermeij Mijn Rotterdam in vier oefenwijken (Hillegersberg-Schiebroek, Crooswijk, Het Lage Land en Katendrecht-Wilhelminapier) verder uitgerold. Bewoners kregen op initiatief van de gebiedscommissie bijvoorbeeld meningsvragen over de horecaplannen in hun wijk en konden reageren op stellingen en een poll invullen. Intussen wordt er in Crooswijk en Het Lage Land geoefend met het digitaal indienen van een bewonersinitiatief.

‘’Het is belangrijk om te benadrukken dat dit een instrument is om meer inspraak en zeggenschap te organiseren en geen doel op zich. Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid zijn cruciaal’’, vertelt Vermeij. ‘’Uit de evaluatie van dit experiment bleek dat er een groep nieuwe initiatiefnemers werd bereikt, er daardoor nieuwe en verrassende ideeën werden gedeeld en er veel waardering was voor een dergelijk transparant proces. Maar de grootste winst zat erin dat door het delen van ideeën op de website en de mogelijkheid om te reageren en stemmen, er in de wijk draagvlak en enthousiasme werd opgewekt nog voordat een plan werd uitgevoerd.’’

Het platform Mijn Rotterdam is gebouwd voor gebruik op zowel de PC, tablet als smartphone. Bewoners maken een profiel aan en kiezen op welke thema’s, gebieden en wijken ze willen meedenken, -doen en -beslissen. Dat kan bijvoorbeeld door een poll in te vullen, argumenten voor of tegen stellingen te geven, deel te nemen aan een digitale bewonersavond of het ontvangen van nieuwsberichten op basis van de aangevinkte voorkeuren. Met Mijn Rotterdam wordt ook een digitale impuls gegeven aan de subsidiemogelijkheden voor bewonersinitiatieven.

Met minder digitaal vaardige Rotterdammers wordt rekening gehouden door het aanbieden van een offline alternatief, bijvoorbeeld in een wijkhub.