Wethouder vindt prijsopdrijving ook niet wenselijk

17 February 2021, 17:14 uur
Politiek
mainImage
Project Lloyd Yard

De fractie van de Rotterdamse SP en bouwwethouder Kurvers zijn het met elkaar eens dat de prijsopdrijving van nieuwe woningen door projectontwikkelaars niet koosjer is. De praktijken hebben invloed op de waarde van de woningen en beïnvloedt daarmee ook op de mogelijke financiering.

‘’Ook koepelorganisaties hebben aangegeven dit als een onwenselijke ontwikkeling te zien en raden het haar leden af’’, laat Kurvers weten in een schriftelijke reactie op de vragen van raadslid Kees Jonker, die vindt dat ‘’de gekte op de overspannen (Rotterdamse) woningmarkt dusdanige absurde vormen aanneemt, dat projectontwikkelaars niet schromen om bij nieuwbouwplannen belangstellenden te laten overbieden op de v.o.n. prijzen, waarmee woningen in eerste instantie worden aangeboden."

Hij vroeg Kurvers waar die overbieding plaats heeft (en heeft gehad). Het blijkt het geval geweest te zijn in het Van Vollenhovenkwartier in het Stadscentrum, bij De Raedt en Lloyd Yard in Delfshaven. Kurvers voegt er wel aan toe dat het overbieden op nieuwbouwwoningen niet verboden is en de gemeente Rotterdam ook geen maatregelen kan treffen om dit te voorkomen.

‘’Gezien het zeer geringe aantal woningen dat op deze manier verkocht wordt in Rotterdam en het hoofdzakelijk gaat om woningen in het topsegment, kiezen wij ervoor om onze lobbycapaciteit richting het Rijk op andere zaken te richten dan op deze’’, laat Kurvers weten. Wel zal hij de kwestie aansnijden bij de leden van het Platform Ontwikkelen Rotterdam (POR) en richting NEPROM en NVM. ‘’En ik zal de gang van zaken ook betitelen als onwenselijk.’’

Raadslid Jonker voegt er nog een vierde project aan toe. Makelaar Ooms vroeg belangstellende kopers van woningen in het villapark ’s Gravenland ‘’welk surplus zij wilden bieden om voor een woning in aanmerking te kunnen komen.’’