Wethouder Zeegers dekt waterbuffer op voorplein Ahoy af

15 June 2024, 21:58 uur
Politiek
mainImage

Bij hevige buien moeten we regenwater zo lang mogelijk zien vast te houden om het riool te ontlasten, bijvoorbeeld met groene daken of door tegels uit de tuin te halen, luidt het gemeentelijke advies. Op het voorplein van Ahoy kan de bestrating niet weg, maar er kan wel een wateropslag onder. Een derde van de inhoud van een Olympisch zwembad past erin. Wethouder Zeegers (D66) legt volgende week vrijdag een deksel op de buffer van waaruit straks opgevangen regenwater zal worden hergebruikt. Het is een initiatief van de gemeente Rotterdam, de provincie, Ahoy, het waterschap Hollandse Delta en Vebego, het schoonmaakbedrijf van Ahoy.

Een waterbuffer bestaat uit verschillende onderdelen. Als het regent leiden ze het water niet naar het riool, maar naar ondergrondse buizen die het water met behulp van planten zuiveren. Daarna voeren buizen het water af naar diepere zandlagen in de bodem. Daar kun je het water opslaan en later terugwinnen via putten.

Onderzoekers in de steden Den Haag, Rotterdam en Rheden keken onder meer naar hoe regen daar voor overlast zorgde en maakten een ontwerp van een waterbuffer voor elke specifieke locatie. Ook berekenden zij hoeveel het zou kosten om een waterbuffer aan te leggen. Bij Sparta werd de proef op de som genomen. 

Voor Spangen bleek de investering in een waterbuffer gunstig omdat de kosten voor watergebruik flink omlaag gingen. Tot slot gebruikten de onderzoekers de resultaten en ervaringen in Rotterdam en Rheden om de hydrologische, hydrochemische, economische en ruimtelijke effecten van een waterbuffer in beeld te brengen.