Wethouders Abigail Norville en Said Kasmi brengen komende vrijdagmiddag een werkbezoek aan praktijkschool HPC Charlois, die sinds kort een uitgiftepunt heeft voor gratis menstruatieproducten (MUP). Daarmee is de school één van de inmiddels bijna 200 MUP’s op Rotterdamse basis- en middelbare scholen, sinds de start van het programma ‘Menstruatieproducten voor scholen Rotterdam’ een jaar geleden.
Tijdens het bezoek gaan de wethouders in gesprek met locatiedirecteur Ellen Wesdorp en een groepje leerlingen: kinderen tussen de 12 en 17 jaar. Wat betekent het voor hen dat er op school menstruatieproducten beschikbaar zijn? En hoe ervaren zij menstruatiearmoede in hun eigen omgeving? De wethouders zeggen benieuwd te zijn naar de verhalen en inzichten.
Drie jaar geleden kwamen de menstruatieproblemen op scholen voor het eerst een beetje in de publieke belangstelling. Toen al vond onderwijswethouder Kasmi dat schooluitval door menstruatie-armoede in deze stad tot het verleden moest behoren. Wel wachtte hij eerst de ontwikkelingen af die het Rijk nam toen ook de Tweede Kamer langzaam maar zeker in beweging kwam en verzocht is om menstruatieartikelen in ieder geval voor de minima gratis en laagdrempelig toegankelijk te maken.
De opdracht van de gemeenteraad aan Kasmi toen – op initiatief van PvdA-raadslid Sarah Reitema die in dit kader het pionierswerk van haar voorganger Duygun Yildirim voortzette – was toen om de kosten in kaart te brengen voor het gratis verstrekken van menstruatieproducten op Rotterdamse onderwijsinstellingen en met een voorstel te komen hoe dit uitgerold kan worden. Nodig, want de artikelen zijn duur en niet voor iedereen meer betaalbaar.
Een woordvoerder van Libresse ging in 2022 uit van zo’n 4 euro per maand voor 1,5 pakje maandverband, en zo’n 50 euro per jaar - afhankelijk van de hevigheid van de menstruatie. Maar bij een uitvraag onder minima in Amsterdam kwam feministisch platform De Bovengrondse eerder tot een gemiddeld bedrag van 7,90 euro per maand, inclusief de kosten voor pijnstillers. Dagblad Trouw publiceerde toen de cijfers en toen kwam het allemaal in stroomversnelling. Zelfs op het stadhuis kwamen op voorspraak van de PvdA gratis producten. In kringen van Leefbaar Rotterdam was men daar destijds enigszins verbolgen over.