mainImage

Wethouders, ga kijken op de RFC-weg: hoertjes, dealers en drugs

14 juli 2022, 19:28 uur
Politiek

door Jan D. Swart 

De dienst Stadsontwikkeling van Rotterdam heeft er voor gekozen om de herinrichting van de RFC-weg voor onbepaalde tijd uit te stellen. Maar daar zijn de omwonenden en de Stichting Essenburgpark het duidelijk niet mee eens. Ze beroepen zich op de opdracht van de gemeenteraad voor snelle actie en refereren aan het langdurige participatietraject met de buurt dat hieraan is vooraf gegaan. Hardnekkige problemen rond vuil, veiligheid en parkeren nemen door dit uitstel nu alleen maar toe, laten ze per brief weten.

‘’Misschien kent u de RFC-weg nog niet zo goed’’, schrijft Erik Wemmers van de Stichting Essenburgpark veelbetekend aan de wethouders Karremans (Buitenruimte) en Zeegers (Bouwen), ‘’maar het is destijds van de Nederlandse Spoorwegen gekocht in het kader van de ontwikkeling van de ontwikkeling van het Essenburgpark. En het Essenburgpark is het grootste en mooiste door bewoners beheerde groengebied van de stad. De RFC-weg verbindt dit park met het Roel Langerakpark, de Mevlanamoskee, de Beukelsbrug en de Van Nellefabriek. Het is een belangrijke schakel in de Groene Connectie, de groene ring rond Delfshaven. Er lopen wekelijks honderden mensen langs.’’

Er staan op de RFC-weg prachtige oude houten stationsgebouwen (gemeentelijk monument station Beukelsdijk) die onderdak bieden aan meerdere families en verder wordt de straat druk gebruikt door bestuur en vrijwilligers van voetbalclub Rotterdam United. ‘’Maar helaas ook druk misbruikt door prostituees, dealers, drugsgebruiker en dumpers van grofvuil’’, aldus de briefschrijver, die het venijn in de brief voor de staart bewaart.

‘’Het is er onoverzichtelijk en donker, de straat zit vol gaten scheuren. Het groen wordt niet beheerd. Parkeerplaatszoekers rijden af en aan, want er zijn nog geen parkeermeters. De situatie is onveilig voor kinderen. Te veel buurtgenoten durven deze westelijke toegang tot het Essenburgpark daarom niet meer te gebruiken. Het is de allerbelabberdste toegang tot een park die je kunt voorstellen. Ga zelf maar eens kijken.’’

De RFC-weg is sinds 2018 eigendom van de gemeente Rotterdam. In het verre verleden verzamelden zich op zondag honderden voetballiefhebbers op deze hoog gelegen weg naast de spoorlijn om gratis de wedstrijden van het in 1904 opgerichte en heel lang op hoog niveau in het amateurvoetbal spelende RFC (De Rotterdamse Footbal Club) te zien, een van de oudste voetbalverenigingen van Rotterdam. De club ging ter ziele door de cultuurwijzigingen in het westen van de stad aan het einde van de vorige eeuw. Er was op het laatst geen bestuurskader meer over. In 1997 hield RFC op te bestaan. Het had beroemde voetballers als Okkie Formanoij en Daaf Drok (beiden later Oranje-spelers in hun Spartatijd), Lou Benningshof, Pim Visser en veel later Henk Fraser (ook alle drie later spelers van Sparta) voortgebracht.