mainImage

Wethouders zijn nog altijd vooral blank

Afbeelding is niet meer beschikbaar
28 mei 2018, 08:17 uur
Politiek

Je wordt ervoor gevraagd, je krijgt een telefoontje of ‘je naam wordt genoemd’. De benoeming van wethouders in Nederland is vooral een zaak van de lokale partijafdelingen. Die putten daarvoor uit hun eigen netwerk, en dat leidt nog steeds tot een grote oververtegenwoordiging van blanke mannen van middelbare leeftijd. Alle nieuwe initiatieven ten spijt, meldt Trouw.

In de vorige raadsperiode vanaf 2014 had 3 procent van de bijna 1500 wethouders in Nederland een migrantenachtergrond. De komende raadsperiode wordt dat beeld niet veel beter, zo blijkt uit onderzoek van deze krant naar de collegevorming in alle 335 gemeenten waar op 21 maart verkiezingen zijn gehouden.

Ruim twee derde van de gemeenten heeft inmiddels de collegevorming afgerond. Het percentage wethouders met migrantenachtergrond kruipt naar de 2 procent. Van alle Nederlanders heeft volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 23 procent één of twee ouders die elders zijn geboren, 10 procent in westerse en 13 procent in niet-westerse landen.


Foto: Digitaal Dagblad