Wijkbewoners gaan eindelijk meebeslissen

9 May 2021, 06:17 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Rotterdam
Wethoudert Roos Vermeij

De nieuwe wethouder Roos Vermeij gooit in de wijken het roer om. Vanaf 2022 beslissen de bewoners mee over alle plannen. Ze krijgen een pot met geld (flexibel budget) ‘’en kom maar op met je ideeën.’’ Vermeij staat een radicaal andere manier van werken voor ogen.

Teams van meerdere ambtenaren met verschillende expertises en vanuit verschillende clusters zullen neerstrijken in de wijk. Op een vast tijdstip en op een vaste plaat: de ‘wijkhub’. ‘’Deuren wagenwijd open’’, zegt Vermeij.

“De afgelopen tijd heb ik veel Rotterdammers ontmoet die te maken hebben met de samenwerking tussen bewoners, wijk en gemeente. In die ontmoetingen zat altijd veel energie, maar ook veel chagrijn en frustratie. In onze wijken barst het van de goede ideeën over hoe het beter en mooier kan, maar te veel van die ideeën belanden nu in een bureaula of verdrinken in regels en procedures.’’

Daar wil ze vanaf.

In de inmiddels vele stadsgesprekken die ze voerde sinds ze de naar de Tweede Kamer vertrokken Barbara Kathmann opvolgde klonk de wens door voor ‘een voet tussen de deur’ en ‘een vuist op tafel’. Het college stelt daarom voor om iedere wethouder een aantal wijken te laten adopteren. Deze adoptiewethouders houden periodiek overleg met ‘hun’ wijkraden en zijn direct aanspreekbaar. Wijkraden kunnen ongevraagd advies geven, en de adoptiewethouder bewaakt de opvolging van deze adviezen.

In het collegevoorstel 'De Wijk aan Zet' kunnen bewoners op een democratisch manier bewonersinitiatieven honoreren en meestemmen over wijkplannen. Voor de wijkplannen wordt jaarlijks per wijk budget gereserveerd in de gemeentelijke begroting. Ook komt er meer flexibel budget voor actuele zaken in de wijk die niet in het wijkakkoord staan. De wijkmanager en zijn team van ambtenaren krijgen bovendien substantieel handgeld en mandaat om snel te kunnen handelen en maatwerk te bieden waar nodig.