Wijntuin (PvdA) bereikt met haar slavernijverledenstrijd Den Haag

27 January 2022, 18:21 uur
Politiek
mainImage
Marieke Odekerken

Stroom Den Haag heeft het oud Rotterdams raadslid Peggy Wijntuin van de Partij van de Arbeid (2006-2018) benoemd tot projectleider Herdenkingsmonument Haags Slavernijverleden.

“Wijntuin heeft als initiatiefnemer gezorgd voor de totstandkoming van het Slavernijmonument Rotterdam dat ook echt een ‘levend monument’ is geworden. Haar ervaring is van grote waarde bij het maatwerk waar de geschiedenis van Den Haag om vraagt. Wij hebben er dan ook alle vertrouwen in dat zij de opdracht met operationele professionaliteit en de nodige culturele sensitiviteit hier in Den Haag weet uit te voeren.”, aldus artistiek directeur Alexandra Landré van Stroom. 

Wijntuins voorouders waren tot slaafgemaakten en zelf is ze ‘pas de derde generatie die in vrijheid is geboren’. Wijntuin noemt het cruciaal om die geschiedenis te blijven vertellen en zichtbaar te maken. “Beelden prikkelen de nieuwsgierigheid en bevorderen het gesprek. Ze dragen bij aan onze bewustwording, niet alleen over het gedeelde verleden, maar juist ook over onze gezamenlijke toekomst. Heel relevant dus in deze internationale stad van Vrede en Recht met gemeenschappen uit voormalige Nederlandse koloniën.”

Ook stond Wijntijn aan de wieg van het (dure) onderzoek naar het slavernij- en koloniaalverleden van Rotterdam (2020). Dit onderzoek was aanleiding voor het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Peggy Wijntuin is woonachtig in Rotterdam en is nu nog als projectadviseur diversiteit en inclusie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze heeft van haar strijd (en passie) een beroep gemaakt.