Woningbouw bij ingang Kralingseveer moet wachten

22 January 2022, 17:24 uur
Politiek
mainImage
Het oude pand van Bouman Meubelen

Het voormalige pand van Bouman Meubelen aan de Abram van Rijckevorselweg, die de entree vormt van de wijk Kralingseveer en eigenlijk ook Capelle aan den IJssel, komt nog altijd niet in aanmerking voor woningbouw. Te complex. Het zou weliswaar een prachtige plek zijn voor transitie van detailhandelvestiging naar woningbouw, maar er spelen ter plekke tal van problemen waaraan bouwwethouder Kurvers met handen en voeten gebonden is. Verzakkingen, verkeersafwikkeling en geluidsbelasting zijn de belangrijkste. Bovendien vlot het niet erg met de onderhandelingen met de Van Herk Groep, die eigenaar is van de grond en de huidige opstallen.

Bewoners van Kralingseveer en Capelle aan den IJssel, die dagelijks met hun auto aan dit verborgen stukje Rotterdam voorbijrazen, hebben jarenlang via billboarding het verloop van de meubelgigant waargenomen: van uitverkoop, naar leegverkoop, af en toe ook een naamswijziging tot twaalf jaar geleden dan definitief het doek viel.

Raadslid Simons van Leefbaar Rotterdam, zelf de voorganger van wethouder Kurvers, vroeg recent naar de ontwikkelingen omdat Kralingseveer letterlijk en figuurlijk verscholen gaat achter een lelijk gebouw, maar weet nu dat het daar allemaal ''te complex en te grootschalig is'' om op korte termijn te verwachten dat hier nieuwbouw verschijnt. 

‘’Woningbouw op deze locatie is zeker denkbaar’’, heeft Kurvers laten weten, die alle plekken in Rotterdam afstruint en niets liever zou willen. ‘’Maar doel is wel om eerst aansluiting te vinden met de kleinschaligheid van Kralingseveer, de inwoners erbij te betrekken en recht te doen aan de complexiteit van het gebied. Er is een ‘preverkenning’ opgestart en er zijn gesprekken gevoerd met Van Herk Groep. Maar hun voorstel sluit onvoldoende aan op de stedenbouwkundige kenmerken van het gebied.’’

Het belang van een kwaliteitsimpuls op deze plek wordt wel door Kurvers onderschreven. Maar het cluster Stadsontwikkeling is niet uitgerust om elk initiatief te kunnen oppakken. ''Het maakt keuzes op basis van de beschikbare middelen en capaciteit afgezet tegen de totale opgave in het ruimtelijk domein.''

‘’Stadsontwikkeling is in de afgelopen jaren flink gegroeid om de woningbouwopgave en de daaruit voortkomende projecten in het kader van goede groei van de stad op een goede manier te begeleiden. Maar is nu om de woningbouwopgave maximaal te faciliteren fully booked”, aldus de bouwwethouder in antwoord op vragen van Leefbaar.