De indruk ontstaat dat sommige bewoners van Kralingen, die bij de politiek klagen over feestende studenten in woongroepen, met de komst van een nulquotum voor verkamering dachten dat de studentenaanwas drastisch zou verminderen. Maar dat is toch verkeerd gelezen.
Bouwwethouder Kurvers heeft zelfs in een lange brief ook raadslid Vonk moeten uitleggen dat er nog steeds woningschaarste is in Rotterdam en dat er niks mis met het verstrekken van vergunningen als keurig aan alle voorwaarden wordt voldaan.
Kurvers is realist en duidelijk: ‘’De enige gedwongen ontkamering die zal plaatsvinden is waar de vergunning niet verleend wordt of wordt ingetrokken op basis van hardnekkige woonoverlast.’’
Dat wil overigens niet zeggen dat er hierdoor - sinds het nulquotom - méér studenten in Kralingen zijn komen wonen, want juist door de invoering van deze maatregel – die ook in Middelland en het nieuwe Westen van toepassing is - zijn er ook veel kamerverhuurders afgevallen. Want die voldeden niet aan de regels.
In Kralingen Oost zijn 54 en in Kralingen West 88 vergunningen verleend. In vergelijking met andere delen van Rotterdam zijn dat inderdaad hoge cijfers. Reden voor de raadsleden Vonk (CU SGP), Van Putten (Leefbaar), Kockelkoren (GL) en de Roon (D66) om toch de indruk vast te leggen dat de bewoners van Kralingen ‘’blij gemaakt zijn met een dooie mus.’’
‘’De ene na de andere vergunning wordt verstrekt waarmee de problemen gelegaliseerd lijken te worden'', schreven ze aan Kurvers. ''Het college steekt elders in de stad veel geld en aandacht in wijken om ze beter in balans te krijgen, maar lijkt doof voor de signalen die bewoners van Kralingen en andere wijken afgeven. Hun wijk lijkt een vrijplaats geworden voor beleggers die op grote schaal woningen hebben opgekocht en verkamerd, waardoor de balans zoek is. Met alle overlast van dien door botsende leefstijlen en als bonus een vergunning voor de verkamerende belegger.’’
Ze vonden het daarom ook raar dat Kurvers bij voortduur uitspraken van de Algemene Bezwaarschriften Commissie naast zich neer had gelegd. Totdat de wethouder de woningschaarste kon aantonen. Bovendien is Kurvers van mening dat de bestaande situaties die tot 1 januari 2020 legaal waren, ook na die datum legaal mogen worden voortgezet.
Herrie
Het allergrootste bezwaar van Kralingers is de herrie die studenten maken. Maar daarop wordt keurig gecontroleerd. Weliswaar vanwege corona in 2020 iets minder, maar zodra er klachten zijn vinden er ook gesprekken aan de deur plaats, al dan niet samen met de wijkagent.
In 2021 heeft de gemeente bij 17 woningen brieven verstuurd aan eigenaren en bewoners. ‘’Bij constatering van kamerverhuur zonder vergunning, wordt een last onder dwangsom opgelegd waarbij de eigenaar een termijn krijgt om de strijdigheid te beëindigen. Als hij de situatie niet kan legaliseren door een vergunning aan te vragen, zal hij het aantal bewoners moeten terugbrengen’’, aldus Kurvers.