Woonstad verkocht Kralingse huurwoningen voor een prikkie

21 February 2024, 18:05 uur
Politiek
mainImage
ANP
Minister Hugo de Jonge

Woonstad Rotterdam verkocht in 2019 in Kralingen 35 huurwoningen (17 sociaal en 18 geliberaliseerd) en een bedrijfsruimte aan belegger Ivar Lammers voor 4,8 miljoen euro. De gemiddelde verkoopprijs was derhalve minder dan 135.000 euro. Een prikkie voor Kralingen.

Ter illustratie en vergelijking: de voor de WOZ getaxeerde waarde, per peildatum 1 januari 2018, van het zogeheten mandje Lusthofbuurt lag boven de 6 miljoen. Oftewel een kwart méér dan de prijs, waarvoor Woonstad de woningen van de hand deed. 

Zes van de 35 aan Lammers verkochte huurwoningen werden 'geheel leeg en ontruimd geleverd'. Normaliter vinden commerciële huisbazen het wel prettig om woningen te kopen, waarin geen huurders van een corporatie zitten. 

De koopsom van het mandje was laag. Dat kwam mede omdat Rotterdams grootste corporatie Lammers verplichtte om de woningen binnen drie jaar op te knappen en funderingswerkzaamheden uit te voeren.

Uit documenten, die minister De Jonge deze week openbaar maakte, blijkt dat Woonstad heeft verklaard dat de betrokken bewoners van de panden uit de Oostmaas-, Aegidius-, 1e Jericho-, Adamshof- en Lambertusstraat allen in de gelegenheid zijn gesteld om hun woning zelf te kopen. De corporatie zou hen daarover schriftelijk hebben geïnformeerd. 

Twee huurders hadden wel zin in kopen. Maar konden geen hypotheek rondkrijgen om de koop mogelijk te maken vanwege Woonstads strenge verplichtingen tot herstel van de woning en fundering. 

Onbekend is voor welke prijs Woonstad de woningen aan de zittende huurders te koop aanbood. 

https://dagblad010.nl/Politiek/woonstad-toch-akkoord-met-openbaarmaking-verkoopdeal-kralingen-