Rotterdam gebruikt 2025 om te onderzoeken of er een mogelijkheid is om in de toekomst van de Goudsesingel weer een echte singel te maken. Belangrijkste bedoeling is om het centrum van Rotterdam hiermee te helpen aan voldoende wateropvang voor steeds extremere buien ten gevolge van de klimaatverandering.
Rotterdam begint klein, maar ook de Binnenrotte en de Coolsingel waren ooit singels en worden als waterlocaties heroverwogen in het kader van klimaatadaptieve oplossingen. ‘’Het gaat bij de studie om het terugbrengen van singels voor een robuuster watersysteem. Daarnaast hebben ze meerwaarde voor de aantrekkelijkheid van de stad. Er kan langs gewandeld en geflaneerd worden en wellicht op gevaren worden’’, aldus wethouder Lansink-Bastemeijer.
De oorspronkelijke singelstructuur werd in de 19e eeuw aangelegd om de gezondheid van de Rotterdammers te bevorderen. Door een gebrekkige waterhuishouding werd het water in de stad onvoldoende ververst, waardoor het cholerabacil in het drinkwater terechtkwam. De aanleg van diverse singels rondom de stadsdriehoek zorgde ervoor dat het water met het tij ververst werd.
Tegenwoordig hebben riolen deze functie van de singels overgenomen. Dit onderzoek benadert de singels vanuit een andere invalshoek: in de huidige tijd dragen ze bij aan extra waterberging en versterken ze de ruimtelijke kwaliteit. Deze uitdagingen kunnen echter ook op andere manieren worden aangepakt, bijvoorbeeld door de aanleg van groen dat tijdelijk onder water kan staan. Dit laatste valt buiten de scope van dit onderzoek en wordt behandeld in de Groenagenda en de toekomstvisie Groen Blauw.
Wanneer alle singels uit het onderzoek aangelegd worden, levert dit het volgende op:
• Centrum: voor 16% van de panden wordt het risico op wateroverlast verlaagd
• Oosten: voor 30% van de panden wordt het risico op wateroverlast verlaagd
• 155.500 m3 extra berging voor regenwater