Dagblad010 | Yildiz (SP) spreekt bij wake asielzoekers

Yildiz (SP) spreekt bij wake asielzoekers

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burak Yildiz spreekt aanstaande zondag namens de SP bij de wake bij het uitzetcentrum van asielzoekers op Rotterdam Airport. Deze wake wordt nog steeds elke eerste zondag van de maand gehouden om het protest levend te houden. De organisatie is in handen van Welkom Onthaal.

Het vertrokken raadslid Yildiz begon zijn politieke loopbaan als activist tegen het Nederlandse asielbeleid, dat volgens hem en de SP ‘ontoereikend, bureaucratisch en mede daardoor inhumaan is.’

‘’Mensen die niets anders 'misdaan' hebben dan proberen asiel te krijgen om uit een uitzichtloze of gevaarlijke situatie te raken zitten hier soms maanden opgesloten. Zonder perspectief, niet hier, niet in het land van herkomst.’’ Symbool van dat falen is het detentiecentrum op Rotterdams grondgebied.

Burak Yildiz, die afgelopen week van de vijf vertrokken raadsleden van de SP de laatste beëdigde was (najaar 2017), was door zijn eigen partij niet bij de eerste vijf gekozen. Maar het hindert hem niet om actief te blijven bij zijn protestpassie onder het motto: ‘er bestaan geen onwettige mensen, wel onmenselijke wetten.’

Ook in de interne SP-discussie, als gevolg van het dramatische verlies van de SP in Rotterdam (van vijf naar twee zetels en dan ook nog het vertrek van lijsttrekker Leo de Kleijn), roert Yildiz zich volop. ‘’Je kunt geen klassenstrijd voeren als je geen anti-racismestrijd voert’’, want daar draait het momenteel om bij de SP. ‘’Omdat juist de arbeiders en de onderklasse divers is en te maken heeft met verschillende vormen van onderdrukking’’, twitterde hij gisteravond nog.

Het botert aan de top van de SP van geen kant sinds partijleider Lilian Marijnissen haar vraagtekens plaatste bij het door Leo de Kleijn geënthousiasmeerde Links Verbond in Rotterdam, dat uiteen spatte toen een vier jaar oude Israël-vijandige tweet van Nida uit de donker van de archieven naar het licht van de verkiezingscampagne werd gebracht.


Foto: Digitaal Dagblad