Zes basisscholen intensiveren armoedeaanpak

16 October 2021, 23:30 uur
Politiek
mainImage

Om nog meer Rotterdammers in armoede met jonge kinderen te bereiken start op zes basisscholen een proef met een medewerker kansengelijkheid, die leerkrachten gaat trainen om signalen te herkennen en ouders op weg helpen naar kindgebonden regelingen. Daarnaast loopt er de komende weken een campagne op alle Rotterdamse scholen, van primair tot en met hoger onderwijs, om de extraatjes die de gemeente voor Rotterdammers met een krappe beurs heeft nog beter bekend te maken. 

De medewerkers kansengelijkheid zitten een dag per week op school. Zo komt er sneller ondersteuning bij geldzorgen. Hard nodig, vindt Grauss, want bijna een op de zes Rotterdamse kinderen groeit op in armoede. De landelijke Kinderombudsman adviseerde daarom in 2017 om scholen meer te betrekken bij het gemeentelijke armoedebeleid.

De proef met de medewerkers kansengelijkheid start op zes scholen van drie verschillende schoolbesturen verspreid over de stad. De proef is een initiatief van de RVKO, Rotterdamse vereniging voor Katholiek onderwijs, en duurt een schooljaar. De gemeente financiert deze proef.

Ook lanceert wethouder Michiel Grauss een campagne op scholen om de bekendheid van de kindgebonden regelingen te vergroten. Alle Rotterdamse scholen, zowel primair als voortgezet onderwijs en hoger onderwijs ontvangen een steunpakket met campagnemateriaal voor leerkrachten, ouders, kinderen en jongeren. Voor de basisscholen zit er bijvoorbeeld een flyer in voor de ouders en voor het voortgezet onderwijs is dat een whatsapp berichtje met een link naar de speciale pagina ‘extraatje010’ dat jongeren elkaar kunnen sturen.