Het aandeel Nederlanders in armoede stijgt in 2023 zo’n 7,6%, maar voor kinderen zelfs 9,5%. Daar maakt de fractie van de Rotterdamse Partij voor de Arbeid zich grote zorgen over. De koopkrachtcijfers liegen er ook niet om na de bekendmaking van de dramatische cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).
‘’Als de landelijke voorspellingen al zeer somber zijn houden wij ons hart vast voor Rotterdam, de armste gemeente van Nederland, waar reeds 11 procent van de mensen betalingsproblemen heeft’’, zegt raadslid Sarah Reitema, die bovendien weet dat deze groep steeds groter wordt. ‘’En we kunnen die mensen met een laag inkomen niet kopje onder laten gaan. Rotterdam moet haar verantwoordelijkheid nemen. Het armoedefonds moet zo snel mogelijk worden ingezet.’’
In het Rotterdamse coalitieakkoord is aangekondigd dat er komende vier jaar 20 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om armoede te bestrijden en te verlichten. ‘’Dus dat houdt in dat er elk jaar 5 miljoen euro uitgegeven kan worden’’, heeft Reitema uitgerekend, dus vindt ze: doe het dan ook, wethouder Yigit. Hij is van Denk.
Op basis van de PvdA-berekeningen valt dit binnen het budget: een stijging van het jeugdtegoed van 100 euro per kind vermenigvuldigd met ca. 22.300 kinderen, en een stijging van het AOW-tegoed van 100 euro per persoon vermenigvuldigd met ca. 17.500 huishoudens, dus bij elkaar zo’n 4 miljoen euro op jaarbasis.