Het waterschap Hollandse Delta gaat vanwege de opwarming van de aarde uit van een stijging van de zeespiegel van maximaal 80 cm in 2100 (ten opzichte van 1995). ‘’Gezien de lage ligging van Rotterdam vlak bij zee is het voor de Rotterdammer van existentieel belang dat de klimaatcrisis het hoofd geboden wordt. Zo liggen delen van Alexanderpolder 7 meter onder NAP. Stijging van het zeeniveau zal direct consequenties hebben voor al het leven in onze stad’’, vindt Chantal Zeegers, de lijsttrekker van D66.
‘’Rotterdam moet ook de hand in eigen boezem durven te steken. Wij hebben namelijk een grote bijdrage aan het klimaatprobleem. Zo staat Rotterdam, volgens Utility Bidder, op plek 4 van de meest vervuilende steden en op de eerste plek qua C02 uitstoot. We kunnen niet langer wegkijken van onze eigen verantwoordelijkheid.’’
Op 30 oktober vertrekt er een speciale klimaattrein waarin onder andere jongeren, officiële delegaties en mobiliteitsdeskundigen gezamenlijk met de Eurostar naar Glasgow zullen reizen, waar van 31 oktober tot 12 november de UN Klimaattop plaats vindt. ‘’Belangrijk om daar als Rotterdam bij te zijn’’, vindt Zeegers.
‘’Doel van deze top is om de ambities van landen zeker te stellen om het Parijse klimaatakkoord te halen. Zodat alles op alles gezet wordt om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius (met een duidelijk zicht op de 1,5 graden) ten opzichte van het pre-industriële niveau. Extra afspraken zijn nodig om de energietransitie, de klimaatadaptatie en de versterking van de biodiversiteit te versnellen.’’
In een brief aan het stadsbestuur vraagt Zeegers: ‘’Zit Bonte in die trein?’’
Bonte is milieuwethouder van Rotterdam, de man die gedurende deze coalitie de meeste euro’s mag uitgeven. D66, op het vlak van milieubeheersing zusterpartij van GroenLinks, gaat ervan uit dat het retourtje er wel af kan.