Zorgen om Amsterdamse praktijken in de stad

1 June 2020, 22:19 uur
Politiek
mainImage
ANP, inzet: gemeente Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb en zijn team zal woensdag alles op alles moeten zetten om een demonstratie tegen het Amerikaanse geweld in goede banen te leiden. Dat vindt fractievoorzitter Vincent Karremans van de Rotterdamse VVD. Hij heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur. In Amsterdam liep een soortgelijke demonstratie maandag volledig uit de hand. De regels, zoals het aanhouden van anderhalve meter afstand, bleken op de Dam nauwelijks nageleefd te worden. Er zijn aanwijzingen dat de demonstranten woensdag in Rotterdam willen protesteren.

Of er een officiële demonstratievergunning voor woensdag is aangevraagd, is nog onduidelijk. Ook de locatie om te protesteren is nog niet bekend. Karremans noemt het demonstratierecht een wezenlijk grondrecht, maar geeft veiligheid een minstens zo hoge prioriteit. De RIVM-richtlijnen zullen hoe dan ook nageleefd moeten worden.

De VVD wil dan ook weten hoe Aboutaleb zich zal voorbereiden op de demonstratie en in hoeverre er wordt gestuurd op handhaving van de regels. Zijn Amsterdamse collega Halsema leek dat namelijk niet te doen. ''De anderhalve meter lijkt inderdaad niet aangehouden te kunnen worden'', zei Halsema erover tegen stadszender AT5. ''Maar het demonstratierecht is een groot goed en deze demonstratie is té belangrijk. Wij zien in de driehoek dan ook geen grond om de demonstratie nu te verbieden.''