Rotterdam heeft een werkbezoek aan Amsterdam in de agenda staan om te kijken hoe daar het centraal stedelijk meldpunt voor het melden van overlast van personen met verward gedrag werkt. De afstemming is een gevolg van de ontdekking van dit Amsterdamse meldpunt door de Rotterdamse fractie van de VVD, die zich daarna afvroeg bij wie Rotterdammers terecht konden. Dat bleek het meldpunt "Zorgen om een ander" te zijn, waarna de VVD zich afvroeg of het bestaan hiervan in de volksmond wel voldoende bekend was.
Zorgwethouder Buijt heeft in zijn antwoord uitgelegd dat Rotterdam via zijn eigen meldpunt per maand gemiddeld 311 meldingen binnen krijgt. Dat blijkt uit de cijfers van 2024. Wel is het zo dat het Rotterdamse meldpunt alleen bedoeld is
voor niet-acute meldingen. Bij het Rotterdamse meldpunt gaat het niet alleen meldingen over personen met onbegrepen gedrag, ‘’maar ook’’, zegt Buijt, ‘’van bewoners die zich zorgen maken dat hun buurvrouw erg eenzaam is. Dat geeft een andere kijk op de cijfers. ‘’
Meldingen in Rotterdam komen zowel via het directe nummer van het meldpunt (010 267 07 00) binnen als via de website. Ook schakelt het landelijke nummer van het meldpunt zorgwekkend gedrag (0800-1205) door naar het Rotterdamse meldpunt. Daarna gaan deskundigen aan de slag. In Rotterdam wordt het meldpunt bemenst door ambtenaren van de gemeente, die in nauw contact staan met het politie GGZ programma.
Meldpunt "Zorgen om een ander" is ontstaan na een samenvoeging van voorheen afzonderlijke meldpunten met verschillende thema's: sociaal isolement, personen met onbegrepen gedrag, verborgen vrouwen, onverzekerdheid en meldpunt WvGGZ.