Zorgwethouder blijft 'lief' voor buitenslapers

28 January 2024, 17:00 uur
Politiek
mainImage
Pixabay

Buitenslapers moeten in Rotterdam wel heel veel hinder veroorzaken voordat de politie overgaat tot beboeten. Pas bij aanzienlijke overlast of overtredingen en strafbare feiten, die zijn vastgesteld door handhavers, gaan er bellen rinkelen. Bovendien moet die overlast ook regelmatig zijn vastgesteld. Gedurende dat aanhoudende proces wordt de status van de dakloze eerst besproken met diverse zorg- en veiligheidspartijen.

De liefdevolle aanpak komt van zorgwethouder Buijt. Hij is van de non-nonsens-partij Leefbaar Rotterdam, maar heeft met coalitiepartners als D66 en Denk te maken die zoveel mogelijk snelle penalty’s mijden. ‘’Dus als een zorgpartij aangeeft op de goede weg te zijn in de ondersteuning van een buitenslaper en dat het daarbij helpt als er voorlopig geen boetes uitgedeeld worden, houden politie en handhaving hier rekening mee’’, legt Buijt uit, om er wel onmiddellijk aan toe te voegen ‘’Andersom kan het ook zijn dat beboeten juist helpend is om de betrokkene zo ver te krijgen om zorg en ondersteuning te accepteren.’’

Als de geregistreerde buitenslaper een EU-burger is, wordt in eerste instantie gekeken of iemand voldoende rechten heeft en aan de Wmo-criteria voldoet om (tijdelijk) te worden toegelaten tot de maatschappelijke opvang. Als dat niet het geval is kan de persoon ondersteund worden bij terugkeer naar werk/land van herkomst.

Als iemand niet wil meewerken, wordt door handhaving en politie ingezet op gedwongen uitzetting. Dat is overigens ook geen snel proces. In 2023 zijn er 84 personen gedwongen uitgezet, laat Buijt weten.