Dagblad010 | 1. David (in de hal van het Stadhuis)
mainImage

1. David (in de hal van het Stadhuis)

22 november 2020, 10:32 uur
Rotterdam & Regio

Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: jorisboddaert@gmail.com

David

Veel Rotterdammers kennen het levensgrote beeld van David in de hal van het stadhuis. De stevige man, gecreëerd in marmer, weegt 5000 kilo. David staat daar in zijn blootje sinds 1951. Toen onthulde koningin Juliana het beeldhouwwerk van Hanke Hans. Het beeld staat voor: sterker door strijd. 

De mannelijkheid van David zorgt al bijna 70 jaar bij tallozen voor lichte hilariteit. Vooral bij pas getrouwde stelletjes, die kort na hun ‘jawoord’ met hun bonte gezelschappen in de hal verzamelen. Menig bruidje, onafwendbaar starend naar het beeld, wordt in wezen rechtstreeks herinnerd aan een niet onbelangrijk element van de huwelijksdag.

Er bestaan heel veel foto’s, waarop je ziet dat de bruidegom met zijn hoge hoed de piemel van David afdekt. Meestal met een big smile. Toegegeven, het is een beetje een melige grap. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij zo’n vrolijke, belangrijke dag.

Dat er zo veel foto’s bestaan kan ik weten. Mei 2016 plaatste ik in het zeer lezenswaardige blad De Oud Rotterdammer een foto van zo’n humorvolle bruidegom, met daarbij de oproep om mij identieke foto’s te zenden. Ik kreeg tal van reacties, en eigenlijk lijken al die foto’s van een afgedekte jongeheer op elkaar.

Eén reactie van Piet Zorge, wonend in Ouderkerk aan den IJssel sprong er uit. Hij stuurde namelijk twee fotootjes. Op de ene zien wij Piet, nog net zichtbaar, nabij de overigens niet echt grote pik van David. Op de andere zijn kersverse echtgenote, een beetje schuchter poserend voor de zijkant van het beeld. Geheel in het wit. Dat heeft altijd iets vertederends. Het stel trouwde 9 september 1965. De vader van de bruidegom hanteerde de camera.