13 miljoen kilo zwerfafval per jaar in Rotterdam; opruimers denken mee

10 October 2023, 10:57 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Mo Hammachi

Stichting Wijkcollectie hield zaterdag de eerste StadsOpruimers conferentie. In De Fruitvis kwamen zo’n honderd Rotterdamse ‘zwerfafvalrapers’ bijeen om na te denken hoe de stad in de toekomst schoner en opgeruimder kan zijn. De conferentie werd georganiseerd in samenwerking met Zwerfie Rotterdam, Opzoomer Mee, Zakkenvullers van Bloemhof, Luisa Maria dos Santos Gonçalves en Museum Rotterdam.

“Tijdens het verzamelen van verhalen voor het hedendaags erfgoed van de stad, komen we veel verhalen van stadsopruimers tegen”, startte Nicole van Dijk, directeur van Stichting Wijkcollectie, de conferentie. Alle opruimers beamen: zwerfafval is een groot probleem voor Rotterdam, haar bewoners en de stadsnatuur. Veel afval belandt op straat en daar is door de gemeente niet tegenop te vegen. Gelukkig zijn er door heel Rotterdam enthousiaste bewoners te vinden die hart hebben voor de buitenruimte. Zij stropen hun mouwen op en houden, gewapend met prikkers en vuilniszakken, hun buurt of straat schoon. “Deze mensen worden weer eigenaar van hun straat en voelen zich verantwoordelijk. Dat eigenaarschap willen ze graag delen met andere bewoners”, aldus Van Dijk.

Zwerfafval is van niemand
In Rotterdam belandt jaarlijks 13 miljoen kilo zwerfafval op straat. “Het is zo veel omdat het zwerfafval van niemand is”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. Het is daarom zaak om ook de producent van verpakkingen en de overheid te betrekken, en om bewoners mee te krijgen. “Het is belangrijk dat wij als bewoners gemotiveerd blijven om zwerfafval op te ruimen voor de persoon na ons, de natuur, de dieren en voor onszelf. Stel dat iedere Rotterdammer vanaf nu iedere dag iets van straat opruimt, dan is de stad schoon.”

Ideeën genoeg
Tijdens de rondetafelgesprekken deelden de zwerfafvalopruimers onderling hun ervaringen en ideeën. Ook dachten zij na over een positieve bijdrage voor een opgeruimde stad. Zo ziet een groep bewoners een rol voor Max Verstappen in een campagnefilmpje, omdat er veel Red Bull-blikjes worden opgeraapt. Een vergelijkbare oproep zag men voor McDonald’s of KFC. Ook ziet men een belangrijke rol voor de jeugd, bijvoorbeeld door ze een paar keer per jaar te laten mee prikken tijdens een Buitendag.
Prestatieafspraken over het afval dat bedrijven produceren wordt ook als oplossing gezien. Of laat festivalorganisatoren bij een vergunningaanvraag alvast nadenken over een oplossing voor het afval. Statiegeld op de vele lachgastanks die regelmatig in de stad worden gevonden kwam ook ter sprake. En pas de straatvuilnisbakken aan en geef ze een leuk kleurtje. Studenten van TU Delft kunnen een peukenstofzuiger ontwerpen, omdat peuken een grote ergernis voor de deelnemers is. Kortom: er zijn ideeën genoeg. Daarnaast werd er voor de opruimers een cursus ‘positief aanspreken’ geopperd.