135 Rotterdamse organisaties willen meer asielopvang

15 September 2022, 08:53 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Ruim 135 Rotterdamse organisaties pleiten voor ruimhartige opvang van vluchtelingen in de stad. Zij roepen het stadsbestuur op meer asielzoekers op te nemen. Organisaties als Recht op de Stad, Havensteder, Extinction Rebellion, Theater Rotterdam en Aktiegroep het Oude Westen willen dat het stadsbestuur fors meer opvang biedt. De oppositie in de Rotterdamse raad deed gister in een brandbrief een soortgelijk verzoek.

Waar de nood hoog is past menselijkheid en geen quotum van 500 asielzoekers zoals het College hanteert. Ook vragen ze een extra inspanning om statushouders te vestigen. De ondertekenaars willen zelf ook een bijdrage leveren en doen dat vaak al. Wethouder Achbar zal donderdag een manifest hierover in ontvangst nemen. 

Initiatiefnemer Ineke Palm van het platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen: ''Wij vragen meer mensen op te vangen dan de afgesproken 500 asielzoekers. Met de winter in zicht en honderden vluchtelingen die in Ter Apel buiten sliepen en de overgelopen asielcentra, is het een schande dat het Rotterdams college in deze opvangcrisis zich wenst te houden aan het kille coalitieakkoord hierover. Dit terwijl Amsterdam reeds 3000 asielzoekers extra welkom kan heten. Staatssecretaris Van der Burg stelt terecht dat Rotterdam zeker 2000 asielzoekers zou moeten opvangen. Rotterdam de stad die als geen ander weet wat het betekent om alles in oorlog te verliezen, die stad kan beter en menselijker.  Wij willen dat de stad het gehanteerde quotum loslaat en een aantal asielzoekers opneemt dat de stad waardig is en dat nodig is in verband met de landelijke opvangcrisis. Opnieuw afschuwelijke taferelen in Ter Apel, moeten we met z’n allen voorkomen.''

Het platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen is blij met het grote aantal ondersteuningen van religieuze, culturele, maatschappelijke en jongerenorganisaties uit de stad. Waaronder bijvoorbeeld  het Convent van kerken, Spior, Theater Rotterdam. Maas Theater en Dans, de stadsdichter, de coalitie Rotterdammers voor elkaar, Milieudefensie, BLM, huisartsen, Drift (Erasmus Universiteit) en Havensteder. Politieke jongerenorganisaties zoals de  Jonge Democraten en studentenorganisaties zoals de studentenvakbond. ''Een mooie blijk van solidariteit vanuit de Rotterdamse samenleving en dat in een tijd dat we zelf in een energie- en wooncrisis zitten. Tijd om de handen ineens te slaan om te zorgen voor een veilige en betaalbare plek voor iedereen'', aldus Palm.