50Plus: stop afname sociale huurwoningen

26 January 2022, 17:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

50Plus Rotterdam hoopt volgende week donderdag voor elkaar te krijgen dat het verminderen van het aantal sociale huurwoningen een halt wordt toegeroepen. 

In navolging van de Tweede Kamer overweegt fractievoorzitter Ellen Verkoelen een motie in te dienen, waarin burgemeester en wethouders worden opgeroepen om niet langer door te gaan met een afname van de goedkoopste huurwoningen.

De Tweede Kamer stemde vorige week vrijwel unaniem in met een motie van die strekking. Verkoelen gaat ervan uit dat het met steun van de huidige coalitiepartijen PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie/SGP mogelijk is om een stop op de afname van sociale huurwoningen in Rotterdam door te voeren.

Het is haar fractie een doorn in het oog dat de prestatieafspraken 2022/2023 tussen gemeente en Rotterdamse woningcorporaties nog steeds uitgaan van het verkopen, slopen en liberaliseren van honderden sociale huurwoningen in de stad.

Nadat vorige week de Tweede Kamer de regering opriep om - in heel Nederland - daarmee te stoppen, ziet Verkoelen geen beletsel om dat in Rotterdam ook voor elkaar te krijgen. Het zou betekenen dat de in december overeengekomen prestatieafspraken, die overigens niét zijn ondertekend door huurdersorganisaties van Woonstad Rotterdam, Havensteder, Woonbron en Vestia, de prullenbak in kunnen.

Verkoelens plan zal naar verwachting op steun kunnen rekenen van Socialisten010, Denk, Nida, PvdD en PVV. Om een meerderheid in de gemeenteraad voor haar motie te krijgen is instemming van minimaal PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie echter noodzakelijk.

In de Tweede Kamer gingen deze vier partijen akkoord met het stopzetten van een afname van de sociale huurwoningen. Om die reden rekent 50Plus erop dat de raadsfracties van PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie het stemgedrag van hun landelijk opererende partijgenoten zullen volgen. De gemeenteraad vergadert donderdag 3 februari over dit onderwerp.