Rotterdamse haven krijgt grootste ammoniaktank van Nederland

3 April 2024, 21:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

In de Rotterdamse haven komt de grootste opslagtank voor ammoniak in Nederland te staan. De provincie Zuid-Holland heeft chemiebedrijf OCI een vergunning gegeven voor de bouw van een tank met een capaciteit van 60.000 ton. Volgens DCMR, de omgevingsdienst van de provincie in de regio Rijnmond, voldoet deze aan de nieuwste richtlijnen voor veiligheid die binnenkort worden vastgesteld. Zo krijgt de opslagtank een dubbele stalen wand en een betonnen buitenwand.

Ammoniak is een giftig gas, dat schadelijk is voor de gezondheid als het wordt ingeademd. Politieke partijen in Zuid-Holland en omwonenden van de op- en overslagterminal van OCI in de Europoort - waar al twee opslagtanks van 15.000 ton staan - maken zich dan ook zorgen om de gevaren van zo'n grote tank als er lekkage ontstaat. Zeker omdat er plannen zijn om er hiervan de komende jaren nog veel meer te bouwen in het omvangrijke industriegebied.

Rotterdam wil de belangrijkste haven worden voor de import van duurzame energie en zet met name in op waterstof. Ammoniak speelt daarbij een belangrijke rol. Het vervoeren en opslaan van waterstof wordt namelijk makkelijker en goedkoper door het tijdelijk om te zetten in vloeibare ammoniak.

Voorzitter Henk Compter van de Vereniging Verontruste Burgers van Voorne (VVBV) riep het Zuid-Hollandse provinciebestuur vorige maand nog op om eerst een milieu-effectrapportage te laten uitvoeren, voordat een vergunning wordt verleend. Volgens DCMR is zo'n onderzoek in dit geval echter niet nodig. Compter schetste in een vergadering van Provinciale Staten het beeld van een dodelijke gaswolk die door de dorpen van Voorne-Putten trekt als het misgaat bij het opslaan en vervoeren van ammoniak. Hij wees ook op de risico's als er een bom op de tank wordt gegooid. De voorzitter van de bewonersvereniging zegt nu tevreden te zijn met de strenge veiligheidseisen die DCMR stelt aan de nieuwe tank, al maakt hij zich nog wel zorgen om de twee kleinere, oude tanks op het complex.


Door: ANP