Aboutaleb bereidt Nederland voor op nieuwe lockdown

29 September 2020, 14:44 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Burgemeester Aboutaleb heeft dinsdagochtend in een interview op Radio Rijnmond al gehint op nieuwe, volgende maatregelen. De Rotterdamse burgemeester verwacht dat de maatregelen die het kabinet maandagavond afkondigde niet genoeg effect hebben en een nieuwe 'intelligente lockdown' de volgende stap zal zijn.

''Ik hoop dat het genoeg is, maar ik vrees van niet'', zei Ahmed Aboutaleb. ''Als dit niet genoeg is zullen we toch weer voor een langere periode in een intelligente lockdown terecht komen. Dat hangt in de lucht.''

Aboutaleb neemt als burgemeester van Rotterdam en voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond beslissingen voor onze regio, maar mengt zich steeds vaker openlijk in kabinetsbeleid. Vorige week maande de burgemeester het kabinet al aan om landelijke maatregelen te nemen. ''Hij opereert als een schaduwpremier, wordt zelfs gefluisterd'', schreef het AD dinsdagochtend al. Daarin werd hij ook 'nationale regisseur' genoemd. Te concluderen is dat Aboutaleb het spoorboekje van het kabinet in de aanpak van de coronacrisis goed kent. 

De maatregelen die maandagavond zijn aangekondigd worden in eerste instantie voor een periode van drie weken ingevoerd. Is er daarna geen effect te zien, is een hardere aanpak nodig.