Aboutaleb over projecties: bied deze idiotie geen onderdak

26 January 2023, 18:15 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft tijdens een commissievergadering de "goedgeaarde" inwoners van zijn stad opgeroepen om geen onderdak te bieden aan mensen die kwaadwillende boodschappen of desinformatie willen verspreiden. Hij doelde daarmee op degenen die racistische teksten projecteerden op de Erasmusbrug tijdens de jaarwisseling. Ook riep hij Rotterdammers die ook maar iets weten over de mensen die dit hebben gedaan op aangifte te doen. "Meld je en wees niet argeloos. Help ons om deze idiotie in de kiem te smoren," zei hij tijdens een debat waar radicalisering, polarisatie en extremisme op de agenda stonden.

Volgens de burgemeester is het Openbaar Ministerie "zeer gemotiveerd om het onderzoek tot een goed einde te brengen". Hij kon niet ingaan op hoever het onderzoek is gevorderd. Er is tot nu toe nog niemand aangehouden. Het OM doet sinds 3 januari strafrechtelijk onderzoek naar de projecties.

De teksten die op de Erasmusbrug verschenen, zoals 'White Lives Matter' en 'Vrolijk Blank 2023', zouden niet binnen de vrijheid van meningsuiting vallen. Volgens Aboutaleb is het maatschappelijk debat de beste remedie tegen desinformatie, zo zei hij op de vraag van de commissie wat zou moeten gebeuren om dit soort uitwassen te voorkomen.


Door: ANP