mainImage

Aboutaleb staat openen van horeca en cultuur niet toe

14 januari 2022, 15:10 uur
Rotterdam & Regio, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb is niet van plan om de illegale opening van horecazaken en culturele instellingen zaterdag oogluikend toe te staan. Ook het onbeperkt openen van winkels wordt niet toegestaan, omdat het op grond van de geldende coronaregels verboden is. Aboutaleb volgt daarmee de afspraken die donderdag zijn gemaakt in het Veiligheidsberaad. Daar besloten de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio dat naleven van de coronaregels het uitgangspunt blijft, ondanks veel begrip voor de benarde positie van ondernemers.

Rotterdam "gaat er vanuit dat iedereen zich ook zaterdag aan de regels houdt", aldus een woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij zegt dat er zaterdag "niets verandert aan de wijze waarop wij handhaven". "We gaan niet gedogen."

De andere grote steden Amsterdam, Den Haag en Utrecht hanteren dezelfde lijn.

Ondernemers in het hele land willen zaterdag demonstratief hun deuren openen, omdat ze het lockdownbeleid niet langer kunnen bolwerken. Een groot aantal burgemeesters in het land heeft deze week laten weten dat er een oogje wordt dichtgeknepen, omdat het om een demonstratieve actie gaat. Voorwaarde is dat ondernemers zorgen voor een verantwoorde en veilige opening. En na zaterdag moet het weer afgelopen zijn met de illegale heropeningen als het kabinet daar nog geen toestemming voor heeft gegeven.


Foto: ANP