Aboutaleb wil nog niet breken met Sint Petersburg

1 March 2022, 17:50 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP
Burgemeester Aboutaleb.

Burgemeester Aboutaleb blijft vooralsnog van mening dat het opzeggen van de stedenband met het Russische Sint Petersburg te vroeg is. Zolang alle ambassadeurs - ook van andere Europese landen - nog niet door hun regeringen uit Rusland zijn terug geroepen, wil Aboutaleb Rotterdam niet voor de troepen vooruit laten lopen met een zelfstandige beslissing. Hij gaat ervan uit dat zolang er contact is invloed kan worden uitgeoefend.

Aboutaleb, die de band met Sint Petersburg vooral een band vindt tussen de inwoners van beide steden, wordt daarin braaf gesteund door de fractie van de Partij van de Arbeid, zijn eigen politieke basispartij. Daarentegen hebben D66, het CDA, 50Plus en Leefbaar zich wel inmiddels heel duidelijk gekant tegen het overeind houden van de symbolische vriendschapsband. “Rusland heeft de oorlog teruggebracht in ons leven, dus kan het protest niet groot genoeg zijn”, heeft CDA-fractievoorzitter Segers-Hoogendoorn laten weten, ook namens de andere partijen.

Aboutaleb heeft vandaag een mail gestuurd aan de gouverneur van Sint Petersburg. Onbekend is de inhoud. Maar een streep door de vriendschap is het niet. Misschien: nog niet. Aboutaleb wil tijd winnen. De vier politieke partijen niet. Die willen zo snel mogelijk een signaal de wereld insturen.