Bestemmingsplan goedkeuren op 17 december kan helemaal niet

25 November 2020, 18:25 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

Zonder een goedgekeurde en financieel sluitende businesscase van het nieuw beoogde Feyenoord-stadion kan de gemeenteraad in december geen goedkeuring geven aan het bestemmingsplan Feyenoord City, dat de VVD, D66 en het CDA in Rotterdam - met hulp van de verplicht meestemmende coaltiepartijen PvdA, GroenLinks en CU-SGP - er tegen de wens van het merendeel van de Feyenoord-supporters op 17 december doorheen gejast willen zien. 

Politiek standpuntuitleg: de VVD wil bouwen en vindt de ouwe Kuip in de nieuwe omgevingssetting 'saai'. D66 ook. Maar dat is daarnaast blind solidair met hun oud-wethouder Adriaan Visser, die zijn vriend Carl Berg een baan bezorgde bij de N.V. Stadion en ook het CDA kijkt huizenhoog op tegen dit koppel zonder een moment geinteresseerd te zijn in de historie. 

De gemeenteraad in Rotterdam bestaat uit 45 leden. 23 vormen er de coalitiemeerderheid. Eigenlijk beslist dus de CU-SGP met één stem over het lot van de Kuip, terwijl hun raadslid (Vonk) nog nooit van zijn leven van Cor van der Gijp, Ernst Happel, Guus Brox en Jorien van den Herik heeft gehoord.

Kees Lau, de voorzitter van de Stichting Vrienden van De Kuip, heeft het probleem bestemmingsplan-businesscase juridisch getoetst. ‘’Uit alle tot nu toe bekende, en ook de nog vertrouwelijke business cases, blijkt dat Feyenoord als voetbalclub er onvoldoende op vooruit gaat. Reden ook waarom de BVO niet akkoord is met de nieuwe stadionplannen’’, verklaarde hij donderdag als een de vele Rotterdammers, die naar aanleiding van de lancering van het bestemmingsplan mochten komen inspreken.

‘’Van goedkeuring van de betaald voetbal van Feyenoord is nog geen sprake en dat zal ook niet op korte termijn gebeuren. Aan deze voorwaarde wordt dus niet voldaan. Dat kan pas volgend jaar en een besluit over het bestemmingsplan moet tot dat moment worden uitgesteld’’, aldus Lau.

Hij wees D66-wethouder Van Gils bovendien op een andere onwaarheid. “Renovatie van de Kuip is als oplossing niet overwogen onder meer omdat die beoogde capaciteitsvergroting daarmee niet behaald kan worden.” Volgens Lau is dat wel mogelijk, ‘’en al meermalen aangetoond. De veronderstelling dat alleen een nieuw stadion de ontwikkeling op Zuid mogelijk maakt en is gebaseerd op onjuiste feiten op dit cruciale punt.’’

De Stichting Vrienden van De Kuip zegt dat aan meerdere voorwaarden niet wordt voldaan als het ontwerpbestemmingsplan wordt vastgesteld. De financiering is er één, maar ook de herbestemming Van de Kuip inclusief de kostenonderbouwing deugt volgens Lau van geen kant, omdat die er niet is. ‘’Erger nog, men is er pas net aan begonnen. Dat is ook niet verwonderlijk want herbestemmen kan helemaal niet. Dat zal blijken uit de bouwhistorische waardestelling, waar er overigens al 2 van zijn en het onzalige idee om er woningen in te bouwen, gedeeltelijk te slopen en een geheel incourante afmeting hardloopbaan in te maken. Ook in dat geval geldt juridisch: Geen financieel onderbouwd en goedgekeurd plan betekent geen goedkeuring bestemmingsplan. Kijk maar naar de position paper.’’