Op maandag 3 februari ondertekenen Stichting Bewoners Belangen Veranda (BBV), Bewonersvereniging Kralingen-Oost (BKO), gemeente Rotterdam en projectorganisatie ‘MIRT-Stadsbrug en OV’ een convenant. Wethouder Tim Versnel tekent namens de gemeente het convenant.
Aan de noordkant is het plan dat de nieuwe brug straks aankomt op de Nesserdijk in Kralingen en aan de zuidkant bij De Veranda in IJsselmonde. Over de brug komt snel en comfortabel openbaar vervoer en het evenementenstation Stadion wordt een volwaardig NS-station Stadionpark. De bewoners in Kralingen en IJsselmonde zijn dus direct betrokkenen. BBV en BKO vertegenwoordigen een groot deel van hen.
Convenant
In het convenant staat hoe de partijen met elkaar omgaan en hoe de bewoners hun belangen kunnen inbrengen. De afspraken gaan over de samenwerking en participatie met de omgeving. Ook wordt ieder jaar gemonitord hoe het met de samenwerking gaat. De basis voor het convenant is het participatiekompas, een onderdeel van de Omgevingswet waarbij partijen aan het begin van iedere nieuwe fase afspraken maken over de samenwerking.
“Het convenant zorgt ervoor dat het geluid van zuid gehoord wordt daar waar het moet. De leefbaarheid op de Veranda moet minimaal gewaarborgd blijven, zeker met plannen voor intensivering van wonen en het extra verkeer dat in de wijk komt door de stadsbrug.” Aldus voorzitter van de BBV Stan van den Heerik.
Paul Driessen voorzitter van de BKO: “Gaat de stad over de brug komen!” “BKO zal ook de komende jaren in de participatie optrekken met andere belanghebbenden om de verdere uitwerking te volgen en de opdrachtgevers te wijzen op het belang hoe de systeem-oplossingen zullen landen in de wijken en hoe de kwaliteit van leven in Rotterdam hierdoor zal verbeteren.”
Wethouder Tim Versnel: “Ik heb gesprekken gevoerd en ik weet wat er speelt en wat het losmaakt, dat er reële zorgen zijn. Daarom is het belangrijk om eerlijk, open en transparant met elkaar in gesprek te blijven. Met deze ondertekening maken we een nieuwe start in de samenwerking.”
Complexe opgave
Het MIRT-project Stadsbrug en OV is een gezamenlijk project van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening, de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en gemeente Rotterdam.
MIRT staat voor meerjarenprogramma infrastructuur, ruimte en transport. Samen zijn de vier partijen de opdrachtgever voor de nieuwe stadsbrug, met het hoogwaardig openbaar vervoer en het station Stadionpark. Het is een complexe opgave met veel partijen en belangen.
De nieuwe stadsbrug verbindt Rotterdam Zuid en Oost nog meer met elkaar. Door de kortere reistijd zijn straks voorzieningen zoals de Erasmus Universiteit, de Sportcampus en de parken in Rotterdam Zuid makkelijker bereikbaar.
Belangrijk is dat de brug de bouw van 30.0000 woningen mogelijk maakt. Hierdoor draagt de komst van de nieuwe brug ook bij aan het enorme woningtekort in Rotterdam.