Black Hebrew Israelites-intimidatie is 'op het randje'

17 September 2021, 01:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Links: Aboutaleb (boven), Hoogwerf (onder). Rechts: The Black Hebrew Israelites in de VS.

door Jan D. Swart

De Black Hebrew Israelites, die zichzelf omschrijven als de uitverkoren Joden, wekken met hun nieuwe religie in paarse kleding de ergernis op bij winkeliers en wandelaars op de Lijnbaan en lopen de kans bij een volgende demonstratie een andere locatie aangewezen te krijgen.

Daarmee blijft burgemeester Aboutaleb in het kader van het demonstratierecht buitengewoon mild en houdt hij zich aan de grondwet. Maar als het aan raadslid Tanya Hoogwerf zou liggen werden de zelfbenoemde vijfsterrenjoden meteen al verbannen naar een leegstaande parkeergarage.

De Afrikaanse Hebreeërs maken zich volgens Leefbaar Rotterdam schuldig aan intimidatie en het uitschelden van vrouwen en gebruiken ze leuzen die niemand wil lezen. Reden genoeg om in te grijpen, zou men denken, maar strikt naar de letter van de wet hebben ze het strafrecht niet overschreden. Dixit: Aboutaleb.

Met andere woorden: er is nog geen dreiging voor de openbare orde, geen dreiging voor de volksgezondheid en het verkeer heeft er ook geen last van. En dat zijn wel de drie criteria waarop demonstraties geweigerd dan wel afgeblazen kunnen worden.

Toch zijn de Black Hebrew Israelites knap irritant voor de winkeliers en volgens Hoogwerf ten opzichte van vrouwen ‘’weldegelijk haatdragend’’.

‘’Maar als ik hen verplaatst blijft de nieuwe locatie er één waar ze hun boodschap aan anderen kunnen overdragen, want dat is wat de wet voorschrijft als het strafrecht niet wordt overtreden’’, aldus de burgemeester, die het demonstratierecht zo lang mogelijk wil koesteren, ook al leeft dat inmiddels vaak op gespannen voet met de nieuwe tijd waarin het voor de meest uiteenlopende groeperingen een hobby wordt om dat op te eisen.

Haatdragendheid naar vrouwen had de politie in Rotterdam overigens niet ontdekt in de gescandeerde teksten van de Black Hebrew Israelites. ‘’Wel dat ze zich te luidruchtig gedragen en dat ze dat onmiddellijk wéér doen als de politie uit het zicht verdwenen is. We hebben de groep immers al langer in het vizier’’, antwoordde Aboutaleb toen Hoogwerf er – voor haar doen vrij mild - gisteren tijdens de actualiteitenraad naar vroeg. ‘’Bovendien’’, vervolgde de burgemeester, ‘’leggen ze een te grote claim op de openbare ruimte, omdat het binnen hun religie niet acceptabel is dat voorbijgangers door hun demonstratiegebied heenlopen. Dat zijn alles bij elkaar toch redenen om te overwegen om hen een beperking op te leggen.’’