Dagblad010 | CDA-smaldeel in beweging in Rotterdam
mainImage

CDA-smaldeel in beweging in Rotterdam

Wisseling van de wacht in de raadzaal
14 oktober 2021, 15:42 uur
Rotterdam & Regio

Begripsvolle woorden van burgemeester Aboutaleb donderdag voor de vertrekkende zorg- en sportwethouder Sven de Langen, die koos voor een bestuursfunctie bij PZC in Dordrecht, een instelling voor ouderenzorg. Twee quotes uit de ontslagbrief van De Langen waren Aboutaleb bijgebleven. ‘’De meeste lol heb ik met ouderen. Zij leren mij prachtige levenslessen’’ en ‘’Het is niet goed om een heel leven in de politiek te blijven.’’ Het goodbye was dus geen verrassing voor de burgemeester en dat zei hij ook.

De Langen gaat werken waar de zorg daadwerkelijk geleverd wordt. Dat had hij gezien en ervaren op de werkvloer bij zorginstelling Laurens, waar hij als wethouder één dag in de week aan de slag ging als ‘zorgreservist’ (fysiotherapeut).

Er waren bloemen en de erepenning ‘De Rotterdammert’ voor De Langen, bloemen voor zijn opvolger Christine Eskes en felicitaties voor het nieuwe raadslid Christine Zandberg, want het was een hele verschuiving van het CDA-smaldeel in de Rotterdamse raadzaal.

Zoals gebruikelijk lovende woorden bij een vertrek. Aboutaleb refereerde aan de bereikte successen van De Langen. Zoals de start van het ouderenpakket waarmee 40.000 ouderen extra ondersteuning krijgen. ‘’Maar er zijn ook veel stappen gezet in de dakloosheid. Er is een speciale opvang voor vrouwen geopend, en de slaapzalen in de nachtopvang worden slaapkamers. Zo krijgen dakloze mensen meer privacy en rust’’, aldus Aboutaleb, die ook niet vergeten was dat in een half jaar tijd, midden in de coronacrisis, 100 daklozen een eigen woning kregen van De Langen. En voor ouderen en kwetsbaren die in die periode niet naar buiten konden of durfden richtte hij een “sociale hulpdienst corona” op.

Aboutaleb en De Langen hadden samen gelobbyt om de Tour de France nog een keer naar Rotterdam te halen. ‘’Niet alleen omdat het een fantastisch evenement is, maar ook om nóg meer mensen op de fiets te krijgen.’’ Er worden verder in de toekomst 23 buitensport-complexen vernieuwd. Ook zwembaden, sporthallen, kleedkamers en accommodaties van sportverenigingen krijgen een opknapbeurt. ‘’Sport is voor jou verbonden zijn met een gezonde leefstijl.’’

In een afscheidstoespraak hoort voor de gezelligheid ook altijd een zeperdje. Dat is het mislukken geweest van zijn motivatie om het aanbod van ongezond voedsel in de stad in te dammen. ‘’Helaas zonder het gewenste resultaat’’, sprak Aboutaleb, ‘’Onder mijn bewind is de Rotterdammer dikker geworden, deels door die goedkope zooi. Ik vind het heel rot dat ik daar geen verandering in heb kunnen brengen, zei je teleurgesteld.‘’

Bij één Rotterdammer was het in elk geval wel gelukt. De burgemeester zelf.

Fotoverklaring: Links de vertrekkende wethouder Sven de Langen (met bloemen), samen met raadslid Hoogwerf (Leefbaar). Rechts: de raadsleden Van Groningen (VVD) en opnieuw Hoogwerf (Leefbaar) met in hun midden de kersverse wethouder Eskes (CDA) en op de onderste foto wordt het nieuwe CDA-raadslid Zandberg geflankeerd door haar college Lansink-Bastemeijer (VVD).