mainImage

CU: 'Een luchthaven in de stad is uit de tijd van de stoomtram'

2 juni 2022, 13:30 uur
Rotterdam & Regio, Politiek, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

door Jan D. Swart

De VVD, Leefbaar Rotterdam en Denk – drie van de vier Rotterdamse politieke partijen die op weg zijn naar een nieuw te vormen coalitie – willen dat het stadsbestuur zich inspant om de bewonersgroepen rond de luchthaven weer aan tafel te krijgen zodat hun feedback wordt meegenomen in het uiteindelijke luchtvaartbesluit.

Er wordt vanavond in de gemeenteraad gestemd over dit voorstel, dat met deze drie partijen alvast 20 van de 45 stemmen over de streep heeft. De vierde partij van de toekomstige coalitie (D66) heeft eigen motie in het kader van de groei van de Rotterdamse luchthaven en wil juist niet dat de bewoners terugkeren voor verder overleg. D66 heeft wethouder Bokhove gevraagd de uitkomsten van de mislukte participatie niet te ondertekenen en daarmee neutraal te blijven.

Rechts Rotterdam mist zodoende drie stemmen voor een meerderheid. D66 staat er rianter voor met steun van de linkse partijen PvdA, Volt, Bij1, Partij voor de Dieren, CU, BIJ1, GroenLinks en waarschijnlijk ook de SP: 23 van de 45 stemmen.

In de weg zit het CDA dat van mening is dat als de luchthaven een groeiscenario mag uitrekenen dat er op basis van een eerlijke vergelijking ook een berekening van een krimpscenario op z'n plaats is. Bovendien heeft raadslid Segers-Hoogendoorn de pest in dat een eerder aangenomen motie voor krimp gewoonweg met het waswater is weggespoeld en ook de zoektocht naar de daders nooit is uitgevoerd. Hij blijft overigens beklemtonen niet tegen een luchthaven te zijn, maar zegt nee tegen verdere groei. Hij is wel inwoner van Schiebroek.

Raadslid Beckers van de VVD merkte in dit verband luchtig op dat het goed is geweest dat de nieuwe inwoners van Nieuw Zestienhoven bij de aankoop van hun woningen een verklaring hebben ondertekend dat Rotterdam The Hague Airport er eerder was dan zij. VVD wil geen krimp en is bang dat krimp of geen verdere groei als addertje onder het gras uiteindelijk tot sluiting zal leiden. De Partij voor de Dieren zou het daarentegen juist heel aangenaam vinden. ‘’Tijd voor groen en wonen.’’

Vonk van de CU zei het anders: ‘’Ooit reed er een stoomtram door Rotterdam-Zuid. Dat zou vandaag-de-dag toch een heel gek gezicht zijn. Even zo goed hebben we nog gewoon een luchthaven in de stad.’’


Foto: ANP