Daktuin van oude Hofpleinstation vol in bloesem

3 April 2024, 10:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Is dit midden in de stad? Reden hier vroeger treinen en de metrostellen van Randstadrail? Beide vragen moeten hier bevestigend beantwoord worden. Op het oude spoorviaduct voorbij het vroegere station Hofplein in Rotterdam bevindt zich deze boomgaard, groente- en kruidentuin, die onderhouden wordt door een groep buurtbewoners. Pruimen en kweepbeerboompjes staan daar nu in bloesem. Het is op initiatief van GroenGoed die zich inzet voor een mooie duurzame en groen leefomgeving en het verbouwen van gezond voedsel.

In 2017 werd het tijd om Stichting GroenGoed opgericht, om samenwerking in de diverse buurttuinen te ondersteunen. De Stichting heeft het doel om het tuinieren in te zetten voor een ecologische en menswaardige stad. ''Met de tuinen bestrijden we armoede, werken we aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk, leren we zelfvoorzienend te leven, en brengen we een inclusieve vorm van eigendom over land in de praktijk''.

Er zijn in noord buurtmoestuinen het Wilgenplantsoen, de Bloklandtuin, het Kinderparadijs, het Bergwegplantsoen, Eetbaar Park Pompenburg en project Tuin op Hofbogen. De tuinen worden ingezet voor de bestrijding van armoede. Het samen tuinieren is goed voor de fysieke en geestelijke gezondheid van de deelnemers en er onstaan sociale contacten tussen buurtbewoners. De oogst van fruit, groenten en kruiden is verdeeld over het hele jaar en wordt deels geschonken armoedebestrijdingsorganisaties.