De Hef krijgt filmonderscheiding

14 September 2024, 20:20 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Rotterdam Branding Toolkit - Peter Schmidt

De Hef krijgt een bijzondere onderscheiding van de European Film Academy vanwege de film ‘De Brug’ van Joris Ivens uit 1928. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) onthult op 19 september een plaquette. De Brug van Joris Ivens wordt ook wel beschouwd als beginpunt van de Nederlandse film.

De Brug komt in een bijzondere erelijst van Europese plekken waar films zijn opgenomen: de Treasures of European Film Culture. Het is de enige Nederlandse locatie die in het rijtje staat. De plaquette is een Europees eerbetoon, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Filmfonds, aan Rotterdam als filmstad. Arij de Boode en Pieter van Oudheusden schreven De Hef, biografie van een spoorbrug (1985, met een woord vooraf door Joris Ivens).

De Hef is de populaire benaming van de Koningshavenbrug, een in 1927 geopende en sinds 24 september 1993 voor het treinverkeer buiten gebruik gestelde spoorweghefbrug over de Koningshaven in de Nederlandse stad Rotterdam. Het middengedeelte was oorspronkelijk een draaibrug. Dit was echter een forse hindernis voor de scheepvaart. In de smalle doorvaart voeren meerdere schepen zich vast, in 1918 voer het Duitse schip Kandelfels tegen de pijler. Dit laatste ongeval gaf de doorslag voor de aanleg van een hefbrug ter vervanging van de draaibrug.

De brug is ontworpen door ingenieur Pieter Joosting en opengesteld op 31 oktober 1927. Op 14 januari 1933 dook Lou Vlasblom van ongeveer 67 meter hoogte de hefbrug, en werd hiervoor gehuldigd in het Grand Theatre. Twee weken later sprong Jan Tabbernee vanaf een punt zes meter hoger dan dat van Vlasblom. Tabbernee kwam verkeerd terecht en overleefde de duik niet.