Diergaarde Blijdorp is uit de geldzorgen

23 September 2021, 15:11 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
LMOFOTO

Diergaarde Blijdorp is uit de actuele financiële problemen. Die geruststelling komt van de nieuwe wethouder Karremans naar aanleiding van het verzoek van Leefbaar Rotterdam om de dierentuin vanaf 2022 jaarlijks een structurele subsidie te verlenen. Het ziet er naar uit dat dit nu nog niet nodig is.

De gemeente Rotterdam heeft Diergaarde Blijdorp tijdens de coronacrisis geholpen met een noodlening van €10 miljoen. Onder welke voorwaarden is niet bekend, maar het complete financiële overzicht volgt dit najaar. Daar is namens de gemeente ook huisrekenmeester Deloitte bij betrokken. De grootste zakelijke dienstverlener van Nederland doet momenteel onderzoek naar de effecten van de herstructurering bij Diergaarde Blijdorp, omdat die door de gemeenteraad als verplichting is opgenomen in de leningverstrekking.

Als na het uitvoeren van het onderzoek blijkt dat een structurele subsidie toch nodig is, zal hiervoor alsnog een voorstel volgen. Wethouder Karremans heeft dit per brief aan Leefbaar-fractievoorzitter Simons beloofd. Naast de lening van 10 miljoen maakt de Diergaarde ook gebruik van regelingen vanuit het Rijk. Bovendien heeft het in de coronaperiode zelf ook acties ontplooid om het hoofd boven water te houden.