De voorgenomen huurbevriezing van het Kabinet heeft grote gevolgen voor Rotterdamse woningcorporaties. De investeringsruimte van corporaties neemt substantieel af en dat heeft directe gevolgen voor landelijke doelstellingen, waaronder de bouw van sociale huurwoningen en het verduurzamen van bestaande woningen.
Dat stelt de Autoriteit woningcorporaties (Aw) in een rapportage aan de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening die aan de Tweede Kamer is aangeboden. Uit een financiële doorrekening zou blijken dat zo’n 30% van de ambities uit de Nationale prestatieafspraken niet gerealiseerd kunnen worden. De bouw van de afgesproken 270.000 nieuwe sociale huurwoningen is dan ook niet haalbaar.
Door huurbevriezing zullen corporaties fors moeten bijsturen en hun koers aanpassen om financieel gezond te blijven. Ongeveer 140 corporaties overschrijden binnen 5 jaar de financiële normen. Voor zo'n 60 van hen geldt dat al in 2026. Ook andere corporaties passen hun koers aan om financieel gezond te blijven.
De huurbevriezing vermindert de investeringsruimte van corporaties sterk. In enkele regio’s kunnen de ambities van de Nationale prestatieafspraken toch gerealiseerd worden, maar een doorrekening laat zien dat samengenomen over heel Nederland ruim € 35 miljard van de opgave van de Nationale prestatieafspraken, 30% van de ambities die werd vastgelegd in de Nationale prestatieafspraken, financieel niet haalbaar is.